Хотелите с цени за българи

Свалят цените, за да привлекат родните туристи

Хотелите с цени за българи | StandartNews.com

Връща се времето, когато по морето имаше цени за българи. Хотелите ще свалят цените, за да привлекат родните туристи. Това прогнозира в ефира на бТВ Атанас Димитров зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той призова българите да изберат родното Черноморие.

Димитров разказа за вчерашната среща на бранша с премиера Бойко Борисов. „Срещата мина в изключително конструктивен диалог. На масата бяха поставени нашите основни икономически и финансови искания за оцеляване на бранша. Той беше единственият, който бе поставен на колене. Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът като цяло в изключително тежко състояние и много трудно  ще започне неговото възстановяване“, каза Димитров.

Част от исканията на хотелиерите и ресторантьорите са намаляване на ДДС с 5% на храните от първа необходимост от 1 юли до края на 2021 г.

„Искаме да се изготви антикризисна програма как ще се справим оттук нататък. Една от точките в нея е именно това диференцирано облагане на ДДС. То е изключително голям проблем при нас“, каза Димитров. Но призна, че не са получили подкрепа за това.

„Категоричен отговор нямахме, а управляващите поискаха време за размисъл. Очакваме с надежда това нещо да се случи, защото това ще е една глътка въздух за нас“, допълни той.

„Над 60% категорично не желаеха отварянето на заведенията при този режим на работа. Капацитетът им в момента работи на 10-15%“, обясни още Атанас Димитров. По думите му няма ясни правила на поведението при евентуално констатиране на коронавирус в определен хотел или заведение.

„Предложихме да се създаде един тип гаранционен фонд, който да поеме този удар“, заяви Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай