Сряда,

Хотелите с цени за българи

От: СТАНДАРТ -
305
Хотелите с цени за българи
A
A
A

Връща се времето, когато по морето имаше цени за българи. Хотелите ще свалят цените, за да привлекат родните туристи. Това прогнозира в ефира на бТВ Атанас Димитров зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той призова българите да изберат родното Черноморие.

Димитров разказа за вчерашната среща на бранша с премиера Бойко Борисов. „Срещата мина в изключително конструктивен диалог. На масата бяха поставени нашите основни икономически и финансови искания за оцеляване на бранша. Той беше единственият, който бе поставен на колене. Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът като цяло в изключително тежко състояние и много трудно  ще започне неговото възстановяване“, каза Димитров.

Част от исканията на хотелиерите и ресторантьорите са намаляване на ДДС с 5% на храните от първа необходимост от 1 юли до края на 2021 г.

„Искаме да се изготви антикризисна програма как ще се справим оттук нататък. Една от точките в нея е именно това диференцирано облагане на ДДС. То е изключително голям проблем при нас“, каза Димитров. Но призна, че не са получили подкрепа за това.

„Категоричен отговор нямахме, а управляващите поискаха време за размисъл. Очакваме с надежда това нещо да се случи, защото това ще е една глътка въздух за нас“, допълни той.

„Над 60% категорично не желаеха отварянето на заведенията при този режим на работа. Капацитетът им в момента работи на 10-15%“, обясни още Атанас Димитров. По думите му няма ясни правила на поведението при евентуално констатиране на коронавирус в определен хотел или заведение.

„Предложихме да се създаде един тип гаранционен фонд, който да поеме този удар“, заяви Димитров.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички