Събота,

Хотели и офиси стават жилища заради пандемията

От: Рачо Рачев -
196
Хотели и офиси стават жилища заради пандемията
A
A
A

Коронавирусната пандемия засили натиска върху властите по света да се заемат с недостига на жилища и им позволи по-голяма свобода в преустройството на празни офиси, твърдят експерти по градско планиране, цитирани от Ройтерс.

Миналия месец правителството на Южна Корея съобщи, че ще добави 114 000 жилища към обществения фонд през идните две години. Властите планират да изкупят празни хотели и офиси, които да преобразуват в жилищни сгради.

Сингапур пък разработва план за преустройство на стари офиси в централния бизнес район с нови инициативи за превръщане на излишни паркинги в жилищни сгради, магазини, ресторанти и ферми на закрито.

Правителствата и предприемачите в региона се надяват да преобразуват търговски площи в жилищни. Тези тенденции бяха в ход и преди COVID-19, но сега се ускориха, разказва Джъстин Енг, директор в консултантската фирма Найт Франк Айжа-Пасифик (Frank Asia-Pacific). Това все пак още е само спорадично явление, уточнява той.

След като правителствата в цял свят наложиха ограничения върху придвижването при пандемията, служителите в офисите намаляха.

Преустройството на стари или неизползвани търговски площи в жилищни не е нещо ново. Програма в Ню Йорк, започната в средата на 90-те, осигурява данъчни облекчения за подобни проекти.

През последното десетилетие офисите са най-обичайните структури, превръщани в жилища под наем в САЩ, според сайта за проучване на пазара за недвижими имоти под наем РентКафе (RENTCafe).

Този подход обаче не действа добре в Индия, където през юли правителството одобри план за създаване на повече достъпни жилища. Причината е, че качествените офис пространства също са недостатъчни в основните градове на страната, а цените на недвижимите имоти все още са високи, обяснява Анудж Пури, председател на Анарок пропърти кънсълтантс (Anarock Property Consultants).

Вместо това може би е много по-лесно неизползваните офиси да се преобразуват в складове за компаниите за електронна търговия, които преживяха бурен разцвет е периода на пандемията, предлага той.

Превръщането на офиси в пространства за модерни производства, например чрез 3D принтиране, вертикални училища или градски ферми, са много по-целесъобразен вариант и според Тони Матюс от австралийския университет "Грифит".

Освен че е трудно и скъпо, преустройството на офиси в жилища може да има и негативни социални последици, предупреждава той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички