Хляб и бензин надуха рекордно инфлацията

Животът е поскъпнал със 7,3%

Хляб и бензин надуха рекордно инфлацията | StandartNews.com

Инфлацията в България е на път да счупи 13-годишен рекорд.  През ноември 2021 поскъпването на стоките и  услугите е 7,3% спрямо същия месец година по-рано. Това сочат най-новите данни на НСИ за ключовия показател. Така натрупаната инфлация от началото на тази година до края на ноември достига 6.8%. В годините назад само през 2008 г. годишната инфлация в България удари връх от 7.8%. 

През последния обследван от статистиците месец – ноември,  най-голямо поскъпване е регистрирано при транспорта. 28-процентното увеличение на цените е заради скъпите горива. Режийните за дома - ток, вода, парно, се увеличават с 2.1%, а храните, заемащи най-голям дял в потребителската кошница – с 1.2% . Любопитна подробност е, че в топа влизат услугите в секторите развлечение и култура – с 3.3%. Това означава, че ресторанти, кафенета и културни институции са вдигнали цените. 

Шампион по поскъпване през месец ноември е хлябът. Цената му е скочила със 7.8%. Даваме с 4.2% повече пари за кисело мляко, съответно и сирене /+3.5%/, краставици /+5.5%/, картофи /+3.3%/. Поевтинявяне има при цитрусовите и южните плодове, доматите, лука, ориза и свинското месо. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай