Неделя,

Хампарцумян с ключови думи за кредитите

От: Агенция Стандарт -
7696
Хампарцумян с ключови думи за кредитите
A
A
A

Българската народна банка въвежда мерки срещу инфлацията, като затяга кредитирането. От 1 юни банките ще трябва да увеличат задължителните минимални резерви с 2%.

ВИЖ ОЩЕ: БНБ реши! Големи промени при банките

От държавната финансова институция аргументират решението, като предвиждат ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци. Мярката цели да изтегли част от текущата свръхликвидност в банковата система и да допринесе за намаляването на свободните ресурси, с които банките могат да кредитират. 

Като резултат би трябвало кредитната активност да намалее, което да понижи инфлацията. Очаква се това да доведе и до намаляване на кредитния риск в банковата система. 

"Няма да се отрази директно върху старите кредити. Условията на банките за  новите ще бъдат с по-високи лихви, тъй като ще трябва да коментират тези по-високи резерви", коментира пред България Он Ер банкерът Левон Хампарцумян.

По думите на финансовия журналист Петър Илиев "безпокойството е най-вече за кредитите на населението".

"Увеличаващият се ръст на кредитите при отрицателна реална лихва води до инфлационен натиск", коментира той.

Финансовият анализатор Десислава Николова подчерта, че "банките ще започнат да повишават лихвените си проценти - реално е тези по ипотеките да стигнат 3,6 - 4%".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com