Хампарцумян проговори! Посочи тарикатите у нас

И каза накъде върви икономиката ни

Хампарцумян проговори! Посочи тарикатите у нас | StandartNews.com

Банковият експерт Левон Хампарцумян даде интересно мнение за икономиката ни и инфлацията.

България добре се справи с последиците от ковид, а и от войната. Трябва да признаем, че икономиката ни расте, не колкото би могла, но все пак расте. Чисто икономически добре се справихме с ефектите от войната, не говоря за етиката, защото там нещата са драматични.

Това коментира пред Нова нюз Левон Хампарцумян. 

Инфлацията се дължи на много фактори. Икономиката ни е малка и затова е лесна за картелиране. Със сигуност има малки картелчета по отношение на цените на дребно. Това е трудно доказуемо. Но така е, по-малкия пазар обикновено е по-скъп. В големите страни с големи икономики пазара е доста по-дълбок и ако искаш да го контролираш, трябва да сложиш много повече пари.

Същевременно имаше момент, в който от пазара на Германия олиото буквално изчезна и хората почнаха да се презапасяват. Там хората, които са подпомагани, всеки месец могат да заделят достатъчно пари, за да се запасят. Но при нас същата тази прослойка не може да отеди тези пари за запасяване и затова имахме олио на пазара. Скъпо не скъпо, имаше по рафтовете при нас, докато в Германия то просто изчезна. Има такива закономерности в икономиката, с които е безсмислено да се борим, коментира той.

Не е лесна задачата на държавните бюджетари хем да дават повече пари на хората, хем да не наливат олио в пожара на инфлацията. Проблемът е структурен. Имаме много голямо неравенство при доходите. Не можеш да оставиш голяма група хора на доходи,  с които нито могат да се нахранят, нито да си платят отоплението. Така че задачата никак не е лесна, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай