КЕВР за тока: Ще създадем справедлив модел

КЕВР за тока: Ще създадем справедлив модел | StandartNews.com

"Ще се съобразим с европейската наредба и ще създадем справедлив модел за българското общество и индустрия". Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов от трибуната на Народното събрание във връзка с готвеното поскъпване на тока.

Обстоятелството, че имаше широк обществен дебат за новите цени, които са все още само като проект, изисква информиране на българското общество, продължи той.

"2015 г. е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества", заяви Иванов, цитиран от БГНЕС. Той е оптимист, че ще успеем да въведем либерализиран енергиен пазар, какъвто ангажимент сме поели към Брюксел.

Иван Иванов подчерта, че енергетиката се намира в тежко състояние и са предприети реформи в няколко насоки. Сред тях са ограничаване на изкупуването на ток от заводските електроцентрали.

Той подчерта, че ще има универсална добавка задължение към обществото, която доскоро е била неравномерно разпределена. Потърпевши бяха българският среден и малък бизнес, които плащаха добавка на свободния пазар над 50 лева.

"Създаваме единна добавка задължения към обществото от 40 лева на мегаватчас. Европейските директиви дават възможност енергоемките предприятия в българската индустрия да се възползват от намаляване на тази добавка", добави председателят на КЕВР. Самата добавка се формира от три сектора на българската енергетика – ВЕИ, двете приватизирани централи и когенерацията в българските топлофикационни и заводски централи. Европейската директива позволява редуциране на добавката във ВЕИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай