КЕВР: На 10 февруари стават ясни резултатите за „Овергаз"

КЕВР: На 10 февруари стават ясни резултатите за „Овергаз"  | StandartNews.com

Резултатите от проверката на „Овергаз" ще станат ясни на 10 февруари, обяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Ивановпо повод скандала със спирането на газта преди Нова година.

„Проверката започна по моя заповед и стартира през вчерашния ден. На представителите на „Овергаз" е представен списък с документи, които Комисията за енергийно и водно регулиране изисква. Служителите и ръководителите на дружеството са помолили до петък да се даде тридневен срок, в който те ще изготвят документите", обясни Иванов.

Той допълни, че в петък експертите от комисията ще приемат документите, ще се запознаят с тях и при необходимост ще изискват и допълнителни. По думите на Иванов, към момента не може да се каже нищо конкретно по отношение на това какво ще покажат проверките. „Проверката е за това, за да се види какво е финансовото състоянието и изпълнението на задълженията към потребителите на природен газ, които са абонати на „Овергаз" , коментира Иванов.

„Ще направим проверка и ще оповестим резултатите. Срокът е до края на месеца, фиксиран е в моята заповед – до 31 януари трябва да завърши проверката. След това експертите имат 10 дневен срок, в който да изготвят доклада и да го представят пред Комисията", заяви той, като допълни, че резултати се очаква да има около 10 февруари. На въпрос дали очаква да има някаква разлика в резултатите от проверките, при положение, че последната проверка на дружеството е била в средата на миналата година, Иванов коментира, че не може да очаква нищо, докато не завърши проверката.

„Ако имах сигурност в очакванията, нямаше да назнача проверка. Назначавам проверка, защото това изискват правилата за дейността на КЕВР. Всяка година комисията проверява по едно от лицензираните дружества на „Овергаз мрежи". Те са 5 на брой и всяка година се извършва планова проверка. Сега тази проверка е извънредна, поради настъпилите извънредни обстоятелства през последните два дни на 2015 година. Очаквам, че чрез нашата проверка ще дадем отговор на обществения интерес по тази тема ", заяви още той. Иванов допълни, че като председател на Комисията не може да коментира лично ситуацията, но застава зад фактите и решението, което КЕВР ще вземе след доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай