Керамиката - вечната мода в строителството

Покривът от изпечена глина е най-добрата бариера срещу шума, жегата и студа

Керамиката - вечната мода в строителството | StandartNews.com

Моят дом е моята крепост, гласи стара английска поговорка. В новите "демократични" времена някои разтълкуваха тази мъдрост буквално и започнаха да градят жилищата от железобетон, монтираха на прозорците здрави решетки, а в борбата срещу енергийните монополи надупчиха стените и ги облякоха с дебели изолации. В крайна сметка след солидно олекналите банкови сметки осъзнаха, че живеят в нещо средно между модерен дом и средновековна крепост. На пазара обаче има и фирми, които предлагат традиционните строителни материали от керамика - тухли и керемиди. Керамика, която решава накуп всичките изисквания за здравина, шумо- и топлоизолация. Керамика, произведена по нови технологии и с нов, модерен дизайн. Като керемидите Tondach и тухлите Porotherm.

Къща се строи от темелите, но се руши от покрива, твърди народна мъдрост. Ако покривът не е направен добре или се амортизира, започват течове, които рушат цялата сграда. Затова преди да започне какъвто и да било ремонт, стопанинът първо трябва да направи оглед на покрива и да отстрани и най-дребните проблеми. Ако строи нова сграда и си е позволил икономии от материали по грубия строеж, редно е да знае, че покривът е единствената част на дома, за която не бива да жали пари, а да инвестира в най-доброто.


За да не си скубе косата по-късно, най-добре е собственикът да покани специалист по покривни конструкции. Той ще огледа и прецени видовете и количеството необходими материали и ще изчисли обема и цената на работата. Само опитен специалист може да сметне тежестта на покрива и параметрите, на които трябва да издържа - сила на вятъра, тежест на сняг и пр. Покривът трябва да е здрав, елегантен и в унисон с цялата сграда. Затова изберете най-доброто измежду най-новите материали и технологии и доказаните в практиката, като държите сметка за топло- и шумоизолационните им качества. На пазара се предлагат покривни покрития от различни материали - метал, битум, керамика и др., всеки от които има предимства и недостатъци.


Традиционният материал за покриване на сградите са керамичните керемиди. Покрит с тях, покривът е устойчив на всякакви условия. Керамиката е доказала през вековете високите си качества, а продължителността на живота на керемидения покрив е най-висока - над век.


На пазара се предлага богат избор от керемиди с различна цена и качество. Керемиди може да се намерят и на цена 1,05 лв. за бройка. 14 броя със стандартен размер покриват 1 кв. метър (близо 15 лв. за кв.м). Керемиди с най-високо качество може да се купят за 1,80 лв. за брой. По-високата цена си струва. Дори човек с тегло 130 кг може спокойно да стъпи върху качествена керемида, без да я счупи.


На добър пазар се радват и битумните керемиди. Те са до 5 пъти по-леки от керамичните и гарантират добра шумоизолация. Техните недостатъци са малкият гаранционен срок - средно 20-30 години, и високите им цени - между 25 и 80 лв. за кв. метър. Предлагат се и метални керемиди, чийто живот не надвишава 50 години, а сериозният шум при дъжд и градушка може да изгони обитателите. На пазара се предлагат и бетонови керемиди. Те са по-тежки от керамичните, а цената им е съизмерима с тях - 14-20 лв. за кв. м. Така добрата стара керамична керемида си остава най-сигурният и евтин покрив.

 

Домът расте най-бързо с тухли четворки

Имате терен и искате да си построите дом. Но от какъв материал? Въпросът е основателен, тъй като възможностите са доста - от традиционните тухли през сглобяеми конструкции до отливането на цяла железобетонна сграда. Всеки материал има предимства и недостатъци. Дървото е пожароопасно, бетонът бързо се нагрява и изстива. Керамичните тухли имат доказани предимства пред останалите материали.
Най-евтини са родните тухли четворки, но трябва добре да ги огледате. Ако се трошат само докато си стоят на палетите под слънцето, какво остава като ги сложите на зида? У нас се произвеждат качествени тухли в заводи на западни компании. На пазара се предлагат и вносни тухли. Цената варира според качеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай