Къде сме в голямата енергийна игра

Загубено ли е всичко за малка България?

Къде сме в голямата енергийна игра | StandartNews.com
Загубено ли е всичко за малка България?

Къде е мястото на страната ни световната енергийна карта, браним ли адекватно своя интерес и имат ли бъдеще енергийните ни амбиции? Експерти и политици обсъдиха тези и други въпроси на кръгла маса в София.

През последното десетилетие в страните от черноморския регион се води нова "голяма игра" между крупните енергийни износители, като наблюдаваме сблъсък на интересите на глобални играчи като САЩ и Русия, но и на регионални – като България, Гърция и Турция.

България и енергетиката – една напред, две назад

Несигурната и непостоянна политика на България правят страната ни ненадежден партньор не само за източните, но и за западните ни приятели – и за това свидетелстват редица започнати и незавършени проекти, в които България се включва с големи амбиции, но на финала остава в пасивна позиция и дори трупа черни точки в "досието си".
Такива проекти са и "тройния енергиен шлем", както са познати договореностите на президента Георги Първанов за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас - Александруполис", но също така и един голям "антируският проект", както Нина Дюлгерова нарича газопровода "Набуко". Експертът отдава непостоянството на България на "външни фактори", които задкулисно диктуват курса на страната ни.

По време на кръгла маса, състояла се на 6 юни в София и организирана от "Черноморски институт" – Бургас и посветена на състоянието на междудържавните отношения и горещите енергийни, правни и екологични въпроси, свързани с устойчивото развитие на Черноморския, Средиземноморския и Балтийския регион, експертът разгледа Балканската геоенергийна парадигма в контекста на реализираните и пропуснатите възможности.

Гледаме ли собствения си интерес?

Докато политическият елит на страната ни демонстрира зависимостта си от посочения ни курс – било то изгоден или не за България, други страни в Европейския съюз показват заинтересоваността си от задоволяването на собствените си интереси. Доказателство за това е проектът "Северен поток-2", който вече е на финалната права от реализирането си. С построяването на газопровода същият този "неизгоден" за България руски газ през идните десетилетия ще задоволява нуждите на Западна Европа. Виждаме как Германия застава в позицията не само на крупен енергиен вносител на руски газ, но и на мащабен газов хъб за европейските си партньори.

И тук възниква въпросът: не можеше ли България да се превърне в "малката Германия" на Балканите с реализацията на "Южен Поток"? И евентуалната конкуренция между него и "Северен поток-2" ли допринесе за отказа на България от мащабния проект съвместно с Русия?
Едно е ясно – страната ни пропусна някои възможности, които можеха да ѝ осигурят далеч по-стабилно и сигурно енергийно бъдеще, защото "България продължава да бъде заложник на основната фраза "да не се обидят нашите партньори и нашите приятели", както отбеляза Дюлгерова.

"Трябва да гледаме на диверсификацията в контекста на един голям геоикономически и геополитически сблъсък", отбеляза народният представител от 44-ото Народно събрание Николай Цонков в рамките на кръглата маса.

Игрите на големите в геополитиката

Енергийните процеси в региона не могат да бъдат разглеждани извън контекста на големите геополитически интереси и игри и световния ред, който, както смята дипломатът от кариерата Валентин Радомирски, "все повече се превръща в световен безпорядък". Според него Черноморският регион, както и зоните на Средиземно и Балтийско море, са "пресечна точка на противостояние на основните геополитически играчи", а "запазването на регионалните конфликти е важен инструмент на големите играчи в региона за постигането на собствените им цели".

Дали всичко е загубено?

Зависи от това как България ще изиграе останалите си, макар и не толкова силни карти. Дали и как ще се включи в транзита на газ от "Турски поток", какво бъдеще ще очертае за проекта АЕЦ "Белене" и ще пренебрегва ли занапред националните си интереси в името на тези на своите партньори.
Според народния представител с построяването на АЕЦ "Белене" България все още има шансове да се бори за позициите на регионален играч, а освен това подобен проект може да бъде разглеждан като възможност за съвместяване на интересите на САЩ и Русия – което от своя страна е от национален интерес за България. Според Цонков имаме идеалната възможност да комбинираме руските и американските технологии, с което "и вълкът ще бъде сит, и агнето ще остане цяло".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай