Кацаров: Енергийните предприятия са гръбнакът на икономиката

През последната година светът е изправен пред невиждана досега криза, наречена COVID 19

Кацаров: Енергийните предприятия са гръбнакът  на икономиката | StandartNews.com

 

- Как посрещнахте безпрецедентната ситуация, свързана с COVID-19, г-н Кацаров?

- През последната година светът е изправен пред невиждана досега криза, наречена COVID 19. Смятам, че едва ли е имало някой, който да бъде подготвен за подобна ситуация. Пандемията засегна най-важното за всеки един от нас - нашия живот и здраве. Тя доведе до ограничаване на дейността на редица сектори. Пандемията се отрази и на енергетиката, но благодарение на предприети бързи мерки още от началото, енергийната система продължи да работи нормално.

Пред нас стояха две основни задачи - опазването на здравето на служители и клиенти и ангажиментът ни за осигуряване на непрекъснато производство на електрическа и топлинна енергия. Смятам, че успяхме да ги изпълним отговорно и всеки един служител от предприятието показа изключителен професионализъм. Няколко пъти от началото на COVID 19 ни се наложи да правим бърза реорганизация на нашата дейност и да преустановяваме планови прекъсвания за ремонти. Това на моменти затрудняваше работата на предприятието, но справянето с предизвикателствата калява духа на хората. Всеки наш служител показа кураж за справяне с непознати ситуации. За това искам отново да благодаря на целия екип на "Топлофикация Перник“.

Изказвам огромната си признателност към тях за отдадеността и ефективността на усилията им да гарантират непрекъснатото функциониране на енергийна система по време на пандемията от COVID-19. Стабилността на пpoизвoдcтвeните мoщнocти е ĸлючoв eлeмeнт зa cигypни дocтaвĸи на енергия, ocoбeнo пo вpeмe нa ĸpизa.

Не на последно място, искам да благодаря и за разбирането, което получихме от клиентите ни, както и за тяхното отговорно отношение.

- Какви бяха първите мерки, които предприехте?

- Още в първите дни, когато бе обявено извънредното положение, предприехме всички необходими противоепидемични мерки. Доставени бяха предпазни маски и дезинфектанти. На всички служители бе направен инструктаж как да работят с цел да запазят тяхното и на клиентите ни здраве. В Центъра за работа с клиенти бяха монтирани предпазни паравани и беше въведен пропусквателен режим. Аварийните ни екипи продължиха да бъдат на разположение на абонатите ни, но при стриктното спазване на мерките за безопасност. Част от служителите от администрацията преминаха на дистанционна форма на работа. Осигурихме и гъвкаво работно време при извънредното положение. Въведохме възможност клиентите ни сами да отчитат уредите си и да ни съобщават по телефон или през сайта ни показанията. Това бе направено с цел да не влизат инкасаторите в домовете им и да спазваме социалната дистанция, за която призовават здравните институции.

- Какво най-вече Ви помогна в тези трудни време?

- Високият професионализъм и опитът на колегите. Добрата комуникация между нас самите както и с клиентите ни. Голям принос имаха и каналите за дистанционно обслужване, които ползваме. Въведените ограничения показаха огромното значение на използването на дистанционното отчитане на уредите, предимствата за плащане онлайн на сметките и електронната фактура. Съвкупността от всичко това гарантира нормалното функциониране на техническите процеси и предпази хората от заразяване.

- Как се отразява кризата на хората в "Топлофикация Перник"?

- В тази трудна за всички обстановка си пролича, че в "Топлофикация Перник" можем да разчитаме един на друг. Кризата увеличи сплотеността на екипа.

- Каква е ролята на енергетиката по време на пандемия?

- По време на пандемия се доказа, че енергийният сектор има основна роля за икономическата стабилност на страната ни. Енергетиката ще има и водеща роля и за икономическото възстановяване след това. Енергийните предприятия като "Топлофикация Перник" са гръбнакът на икономиката и обществото. Без производството на енергия е невъзможно да функционира нито един друг сектор. Именно по тази причина не можехме да допуснем да спрем работа и за момент. Ние доказахме, че можем да работим при всякакви условия.

- Може ли да направите прогноза занапред?

- По време на пандемия, когато всичко се случва толкова бързо, много трудно някой може да направи каквато и да е било прогноза. Сами се убедихме, че имаше месеци, когато като че ли наблюдавахме спад на заразените и решихме, че кризата отминава и изведнъж днес отново се намираме в локдаун. Уверявам обаче всички наши клиенти, че ние ще продължаваме да работим за тях и за запазването на енергийната стабилност на страната ни. Независимо от пандемията продължаваме и нашата зелена и дигитална трансформация, гарантираща бъдещето на "Топлофикация Перник" и региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай