Каримански: Не е моментът за вдигане на 3400 лв. на осигуровките

Важно е да се подкрепя бизнеса за по-висока производителност, каза депутатът от ИТН

Каримански: Не е моментът за вдигане на 3400 лв. на осигуровките | StandartNews.com

Без ковид мерките дефицитът в бюджета ще бъде 2,5%, което е под изискванията на Маастрихт. Това заяви пред Нова тв Любомир Каримански, депутат от ИТН и шеф на бюджетната комисия в парламента.

За максималния праг на осигурителния доход от 3400 лева - моята теза е, че не е сега моментът. Ако има аргументи, ще ги чуя, аз също ще приведа аргументи по тази теза. Ние сме коалиция, но не значи, че трябва да имаме еднакви мнения. Аз винаги съм показвал, че когато човек иска да спори, може да приведе достатъчно аргументи. Не трябва да стигаме до криза, а да управляваме добре рисковете, каза Каримански. 

Той коментира и  ниските доходи - начинът, по който се определя в Испания минималната заплата, не е като у нас. Друга е и производителността на труда. Когато държавата иска да подкрепи бизнеса и БВП - важно е как го прави - дали подкрепя търсенето и напомпва леко инфлацията, или подкрепя капитала за по-висока производителност. Важно е да бъдем по-конкурентноспособни и износът ни да е по-висок от вноса, обясни депутатът. 

Дали болници училища, манастири да минат на битов ток - може би ще се намери друга схема за тези социални институции, каза Каримански. Необходимо е да се направи проверка - защо например в студентски общежития има електромер за небитов ток. Лично аз съм повдигнал този въпрос и съм представил фактури и аргументи защо е ненормално студентите да плащат такъв ток, посочи още депутатът. 

Според него предложеният Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените. 

„Трябва да имаме предвид, че инфлацията се дължи на вноса, който се извършва в България. Инфлацията в България, за последните месеци особено, е привнесена. Разбира се, има елемент, който се генерира и тук”, коментира Каримански.

Той отговори и на обвиненията, че многото предвидени разходи помпат инфлацията. Политическите опоненти изчисляват още, че с високите цени и сметки в държавата влиза по-голямо ДДС.

„Все пак Бюджет 2022 не е влязъл в сила. Ако се критикуват разходите, те още не са факт. Досега сме изпълнявали бюджетите на правителството „Борисов 3”. А актуализацията беше, за да може хората да живеят по-спокойно”, заяви Каримански.

Той беше попитан и за изказване на финансовия министър Асен Василев, преразказано от синдикатите, според което вина за това, че има толкова много работещи бедни имат работодателите и тяхната компетентност.

„Не знам в какъв контекст е казаното от министър Василев. Все има логика. Моята е такава - производителността на труда трябва да се повиши. Трябва да има достатъчно преквалификация в публичния сектор. Начинът, по който се работи като производителност в този сектор. В последните години дефицитът в сектор „Държавно управление” се задълбочава”, коментира Каримански. И обясни, че трябва да се обърне внимание на производителността и конкурентоспособността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай