Караниколов: „Булгартабак" не е нарушил приватизационния си договор

Караниколов: „Булгартабак" не е нарушил приватизационния си договор | StandartNews.com

„Булгартабак" по никакъв начин не е нарушил приватизационния си договор. Това заяви за „Стандарт" шефът на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Той участва в извънредно заседание на парламентарната Комисия по икономика и синдикалните организации на заетите в тютюневия бранш. Едва 30-ина работници от „София БТ" се събраха на протест пред НС заради обявения престой на фабриката. Това наложи и спешното заседание на комисията. На него Караниколов обясни, че мажоритарният собственик дружеството с ограничена отговорност „БТ Инвест ГмбХ"- Виена има няколко задължения – за срок от 10 години да запазят основния предмет на дейност, за срок от 5 години да не намаляват акционерните участия в дъщерните дружества под 51 %, за срок от 5 години да не осъществяват структурни промени и преобразувания в групата, пак за 5 години да изкупуват минимални количества български тютюн не по-малко ото 5000 тона годишно, за срок от 3 години да поддържат персонала, какъвто е бил към 2010 г. Преди приватизацията, да запазят разходите за труд отново към нивото от 2010-та и задължения за инвестиции на стойност 7 млн. лв. за две години. „Всичко това е изпълнено. Нарушения към момента няма", категоричен бе шефът на Агенцията по приватизация. „Още 2014-та собственикът можеше да започне да прави съкращения, ако реши. Но вместо това те назначиха още хора, плащаха и повече за заплати. Реално на 15 март след изявлението на „Булгартабак" за престой на дружество „София БТ" 400-те души работещи там, не са освободени. Те просто не влизат на работа, а им се плащат заплати. Така че не сме в хипотеза на нарушение.

Производствените дейности могат да бъдат преустановени за срок от 12 месеца", отсече Караниколов. По думите му дружеството може да прави съкращения, които обаче не трябва да водят до спиране на дейността в рамките на 10 години. Това на практика означава, че затварянето на „София БТ" е допустимо, стига „Благоевград БТ" да продължи да работи. Агенцията за приватизация е направила проверка на 23 март и е установила, че нарушения няма. Нова проверка ще бъде направена на 1 април, когато е обявено, че се спира производствената дейност.

Идната сряда има заседание на Икономическа комисия, на която са поканени и представители на „Булгартабак", за да изложат своята позиция, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ след края на заседанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай