Каним инвеститори от Китай и Япония

Каним инвеститори от Китай и Япония | StandartNews.com

Списък с фирми, за които се счита, че имат възможности за инвестиции в България, ще подготви Българската агенция за инвестиции (БАИ). Това е част от екшън плана на БАИ за 2016 г., каза за "Стандарт" изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев. В списъка ще влязат компании, които вече са инвестирали в България, и такива, които нямат присъствие в страната, но имат български доставчици или клиенти.

"Даден производител на машини в България има доставчик от чужбина, целта ни е да го привлечем в България. Такива възможности се виждат в автомобилната индустрия, в машиностроенето, високите технологии, аутсорсинга. Това са горещи области, върху които ще се концентрираме", каза Стамен Янев. Също така поставяме акцента на нашите усилия в конкретни държави, от които искаме да привличаме инвеститори, като САЩ, Китай, Япония, Швеция, Дания, Австрия, Германия, Франция, Италия, Белгия и Холандия, продължи той.

В екшън плана се предвижда и агенцията да работи по-активно по програмата гражданство през инвестиция. По думите на Стамен Янев, годишно през Българската агенция за инвестиции минават преписки за между 70 млн. и 80 млн., което означава, че 70-80 млн. лв. минават през икономиката ни срещу получаване на българско гражданство. 2 млн. лв. е инвестицията, която се изисква за получаване на гражданство. "В Португалия и Малта чрез този механизъм влиза доста голям финансов ресурс, а средствата се насочват към сектори, които държавата би искала да стимулира", каза изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай