Какво ще стане с парите "под дюшека", когато минем на евро

Симеон Дянков посочи друга дата, която според него е реална да влезем в еврозоната

Какво ще стане с парите "под дюшека", когато минем на евро | StandartNews.com

Симеон Дянков: Ако няма нов бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса за  еврозонатаБългария може да приеме еврото най-рано през януари 2026 година. Това коментира пред "Говори сега" по БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков."Няма да успеем на 1 януари 2024 г. да сме в еврозоната. Има една значителна част от законите, които са необходими за еврозоната, които още не са минали през парламента. Сега служебното правителство е внесло тези закони, дано минат, но се съмнявам при тази политическа нестабилност. Дори и да минат тези закони, ние в момента не изпълняваме повечето от формалните критерии за влизане - висока инфлация имаме, дефицитът ни е над 3% и цените на държавния дълг, ако се изчислят, предполагам и този коефициент няма да е достатъчен," обясни Дянков.

Той уточни, че ако страната ни не постигне целта през 2024 г., следващата възможна е 2026 г. заради Маастрихтските критерии, според които кандидатът за еврозоната трябва да покрива изискванията в продължение на 2 години.

Симеон Дянков прогнозира още, че през първите девет месеца на тази година инфлацията у нас ще бъде двуцифрено число, лихвите по кредитите ще се повишат след февруари, а доларът ще продължи да поскъпва.

Дянков коментира и новините за повишаването на цените и инфлацията в Хърватия, която от 1 януари т.г. е в еврозоната. Заяви, че не очаква същото да се случи и у нас.

Еврото веднага удари хърватите по джоба. Как се промениха цените 

Хърватия спира спекулата с цените със "списъци на срама"

"При влизането на Италия в еврозоната преди години се покачиха рязко цените и коментарите са точно такива и за Хърватия, че в първите няколко дни се забелязва такъв процес. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са много различни. България от 25 години е във валутен борд и еврото и левът са вързани, докато Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната и следователно се очаква да има по-висока инфлация. В България аз не очаквам да има такъв процес, какъвто сега има в Хърватия," обясни бившият финансов министър.

Според Дянков основното притеснение е какво ще стане в по-малките населени места, където хората имат спестявания в левове - или т.нар. "пари под дюшека". Финансистът призова БНБ и парламента да уточнят и за разясняват на хората как ще могат да прехвърлят спестяванията си в евро, за какъв период от време, в кои банки.

"Виждаме опита на някои други източноевропейски държави, които преди нас са влезли в еврозоната и обикновено това става тема изведнъж - затова по-добре в България да се подготвим," добави той.

Симеон Дянков коментира, че Европа върви към рецесия и посочи, че прогнозите на ЕЦБ предвиждат почти нулев растеж и рецесия в 16 от 27-те държави членки на ЕС. България като по-малка икономика зависи от тях, следователно и при нас икономическият ръст ще намалее, но ще остане положителен, ако няма нови шокови удари като войната в Украйна, смята финансистът.

2023: Очаква ни разпад и застой

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай