Как влизаме в еврото! Горещо от шефа на БНБ

Разясни как ще протече процеса на обмяната на парите

Как влизаме в еврото! Горещо от шефа на БНБ | StandartNews.com

Българската народна банка изпълнява широк спектър от задачи по въвеждане на еврото. Това посочва Димитър Радев, управител на БНБ, в публикация в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Поредицата от кризисни изпитания през последните години демонстрира високата адаптивност и устойчивост на банковия сектор в България. Това се вижда и при текущата неустойчива макроикономическа среда, доминирана от външни фактори с висока степен на риск и несигурност, на фона на нестабилна вътрешна политическа рамка.

Началото на годината е време за фокусиране върху предстоящите задачи и стратегическите предизвикателства. За банковия сектор те в голяма степен са свързани с необходимостта от успешно финализиране на процеса на присъединяване на България към еврозоната.

Основен риск пред процеса на присъединяване в определения времеви хоризонт е развитието на политическата ситуация в страната. Успехът на процеса предполага активни политически консултации с нашите външни контрагенти и мащабна законодателна дейност вътре в страната в рамките на следващите няколко месеца.

Продължаващата политическа криза поставя под въпрос както политическите, така и законодателните действия в подкрепа на процеса на присъединяване, казва гуверньорът на Централната банка.

Отговорностите на БНБ при  въвеждане на еврото покриват широки сфери. Сред работните ангажименти попадат изборът на дизайн на българските евромонети, изтеглянето на българския лев от обращение, адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и предоставянето на евро на банките, казва Димитър Радев.

Сред тези задачи задача ще бъде изборът на национална страна на бъдещите български евромонети.

В деня на въвеждането на еврото ще се извърши автоматично преобразуване на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро. Вследствие от автоматичното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в полза на банките. 

Банките ще имат важни отговорности и при обмяната на банкноти и монети, в месеците преди въвеждане на еврото и след това. Например две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна.

В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и „Български пощи“ ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) – т.нар. вторично предварително захранване. 

След въвеждането на еврото, през първите 6 месеца банките (заедно с "Български пощи" ЕАД) задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро.

След изтичането на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да  продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро, като вече ще могат да прилагат такса за тази услуга. След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за тази услуга, ще се предоставя от банките по тяхна преценка.

БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно, съобщава Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай