"Как да платя 6000 лв. за парно?" Откази заради високи сметки

"Топлофикация": Има ръст на желаещите нови сгради да се присъединят към услугите ни

"Как да платя 6000 лв. за парно?" Откази заради високи сметки | StandartNews.com

Софиянци се изплашиха от високите сметки и започнаха да се отказват от парното, научи "Стандарт". Много домакинства са платили значително по-големи суми за зима 2021/2022 в сравнение с предишната година, а за предстоящия сезон прогнозните сметки са още по-високи. Това ги кара да подават декларации при топлинния счетоводител, че не искат да ползват услугите на "Топлофикация" и имат намерение да се отопляват на ток.

"Плащам на 12 равни вноски през цялата година, за миналия отоплителен сезон сметката беше по 250 лева на месец - общо 3000 лева за цялата година. Накрая дойде и изравнителна сметка - още 1300 лева отгоре. Питах защо е толкова скъпо, отговориха ми, че потреблението се е увеличило с 25%. Това не е възможно, защото радиаторът в едната от стаите изобщо не е пускан", оплака се пред "Стандарт" собственичка на апартамент в центъра на столицата.

Тя е взела решение да се откаже от този вид отопление, след като започнала да получава прогнозните сметки за тази зима - по 423 лева за 12 месеца! "Кой може да издържи на 6000 лева сметка за отопление", чуди се жената. 

За настоящия сезон очакванията са сметките да са по-високи заради обявеното на 1 юли от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ 40-процентно поскъпване на отоплението и топлата вода в София. Експерти, сред които и самият шеф на КЕВР Иван Иванов, предупредиха, че не е изключено да има още едно увеличение от 1 януари, като очакванията са то да е между 20 и 25%. Дали ще има скок, зависи от цената на природния газ. 

"Стандарт" поиска коментар от столичната "Топлофикация". Ето какво отговориха оттам: 

"През последните месеци няма отлив на клиенти на „Топлофикация София“, дори напротив, сравнено с миналата година продължава тенденцията за ръст на желаещите  да се присъединят към услугите, предоставени от дружеството. Наблюдаваме увеличение на молбите за присъединяване на нови  жилищни сгради, които предпочитат топлофикационните услуги, вместо алтернативни, тъй като и в дългосрочен план цените ни остават най-изгодни за потребителите. Предвид предстоящия отоплителен сезон препоръчваме на нашите клиенти да се запознаят със съветите за ефективно управление на потреблението на топлинна енергия, като повече информация може да намерят на страницата на дружеството или да се свържат с нашите експерти на 0700 11 111".

Междувременно от столичното дружество съобщиха, че ще възстановят суми на над 170 000 битови клиенти по годишните изравнителни сметки за топлинна енергия за периода 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Става въпрос за потребители на услугата, чиито изравнителни сметки са издадени до 31 юли 2022 г. и реалната консумация на топлинна енергия е по-висока от прогнозната. На тези клиенти се възстановяват 3,025 млн. лв, което представлява 0,9% от всички издадени общи фактури за отчетния период. 

От 19 септември тази година новите коригирани фактури са налични както в системата на дружеството, така и при платежните оператори и всички потребители имат достъп до тях. 

От "Топлофикация-София" допълват, че информират всички засегнати потребители чрез кредитно известие и нова фактура с дата 1 септември 2022 г. за разликата между прогнозно начислената топлинна енергия и реално потребената. Клиентите ще получават документите по начина, по който получават сметките си – по електронен път или на хартиен носител. Тъй като направените корекции са с дата 1 септември 2022 г., от "Топлофикация-София" ЕАД поясняват, че за разликата няма да бъде начислявана лихва за просрочие и ще бъде прилаган нов срок за доброволно плащане - 45 дни за битовите и 30 дни за стопанските клиенти, считано от датата на издаване на новата фактура - 1 септември 2022 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай