Кабинетът даде зелена светлина за нов мост при Русе

Сегашното съоръжение между българския бряг и Гюргево е на над 60 г. и не може да поеме нарастналия трафик

Кабинетът даде зелена светлина за нов мост при Русе | StandartNews.com

Кабинетът започва процедура за строеж на нов мост на Дунав при Русе.  Вчера Министерски съвет даде зелена светлина за изготвянето на анализ за съоръжението. Като основа за водене на преговори бе одобрен Протокол за изменение и допълнение на Меморандума между правителствата на България и Румъния за извършване на задълбочени проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав. Документът е подписан на 28 октомври 2014 г. в Букурещ.

Анализът показва многократно нарастване през последните години на автомобилния трафик през Дунав мост Русе - Гюргево, както и на търговския обмен по коридор от основната Трансевропейската транспортна мрежа „Рейнско-Дунавски“. 

Сегашният Дунав мост I е открит за експлоатация преди повече от 60 години и техническите му възможности не водят до облекчаване на трафика. Поради дългата му експлоатация се налага рехабилитация на конструкцията и спирания на движението. Това води до значителни задръствания, натоварване на инфраструктурата и други затруднения. 


Изграждането на ново съоръжение при Русе - Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни.


С подписването на Протокола двете страни ще подкрепят извършването на проучвания за изграждане на нов мост над река Дунав при Русе - Гюргево, чрез което се поставя основа за разширяване на транспортните връзки и повишаване на икономическата активност, уточняват от пресслужбата на правителството.

Същевременно се отчита изразената воля на лидерите на балканските страни за подобряване на транспортната свързаност в региона. Подкрепа за изграждането на ново съоръжение на р. Дунав при Русе - Гюргево е изразена и от местните и регионални власти на двете страни, пише в съобщението.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай