Кабинетът "Орешарски" зарадва инвеститорите

Кабинетът "Орешарски" зарадва инвеститорите | StandartNews.com

София. Инвеститорите реагираха позитивно на кабинета "Орешарски". В понеделник, когато номинираният за премиер Пламен Орешарски представи бъдещите си министри, на проведен аукцион в БНБ бяха продадени 10,5-годишни държавни ценни книжа с падеж на 9 юли 2023 г. с доходност от 3,43%.

Това е доста по-малко от доходността от 3,63%, която поискаха инвеститорите при преотваряне на същата емисия облигации през месец март. На търга вчера бяха предложени облигации за 50 млн. лв., докато инвеститорите дадоха поръчки за 99,84 млн. лв.

Постигнатата доходност на аукциона е под доходността на облигациите със сходни характеристики на страни от ЕС и региона: Турция (6,21%), Словения (5,77%), Португалия (5,45%), Унгария (5,03%), Румъния (4,86%), Испания (4,29%), Италия (4,10%) и Ирландия (3,50%). Доходността по българските облигации е съпоставима с тази на Литва и на Полша. Наред с ниската доходност по книжата вчера падна и цената на застраховането на дълга на страната срещу неплащане за пет години, съобщи агенция Bloomberg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай