Израелски фирми с интерес към водния сектор в България

Израелски фирми с интерес към водния сектор в България | StandartNews.com

Добрич. На работно посещение по покана на управителя на ВиК - Добрич, Юлиян Иванов, бе посланика на Израел в България Шаул Камиса Раз, който бе придружаван и от почетния консул на Израел във Варна проф. д-р Красимир Методиев. След работната среща, на която присъства и областният управител на Добрич Недко Марчев, посланик Раз заяви, че са водени разговори около начините за подобряване на услугата ВиК и събиране на плащанията. "България е богата на води страна и трябва район като Добруджа, да подобри водоснабдяването, за да бъде районът богат" - каза Н.Пр. Раз. Той определи като недопустимо загубите да са 83 на сто и добави, че в Израел загубите след въвеждането на ефективни системи за контрол и управление, те са сведени до 5 на сто.

"Това трябва да стане и тук и затова ще продължим сътрудничеството си, като държавата Израел има готовност да доведе най-добрите ни фирми, които да помогнат на ВиК - Добрич, и на България. Вече имаме такива ползотворни контакти между ВиК - Враца и израелски фирми. Има три начина за реализиране на партньорство - първият да дойдат нашите фирми и да направят проекти, които да предоставят на дружеството. Вторият - да бъде реализиран съвместно проект с участие на ВиК и израелска фирма, която да получи своята печалба и третият - да дойде израелска фирма, която да инвестира и да експлоатира за срок от 20 години на концесия дружеството" - каза още дипломатът.

Управителят на ВиК - Добрич, Юлиян Иванов изрази надежда поставеното начало чрез работната среща да прерасне в ползотворно сътрудничество, като добави, че ВиК - Добрич ще търси контакти с фирми, които са готови и да финансират проект за ефективно използване на водните ресурси, подобряване на водоснабдяването, намаляване на загубите и повишаване на събираемостта. В качеството си на представител на държавата областният управител Недко Марчев подчерта, че правителството смени стратегията за водите и се отнася с голяма отговорност към сектора.

"С проведеното Общо събрание на Асоциацията за ВиК днес /б.а. - в петък/ се постави началото на децентрализирането на сектора с цел повишаване неговата ефективност" - добави Марчев. В рамките на срещата стана ясно още, че през март в столицата ще бъде проведен голям форум на тема вода - за питейни и битови нужди и поливно земеделие, който ще бъде организиран съвместно от България и Израел. На него се очаква да бъдат осъществени и конкретни контакти с израелски фирми и водни дружества в страната.

В края на работната среща дипломатът подари книгата „Нация новатор" на водния шеф, който му върна жеста с оригинална дърворезба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай