Използваната повече биомаса за сметка на по - малко въглища в ТЕЦ Марица 3 Димитровград е добра новина

Несъмнено всеки произведен мегават е важен за нашата икономика, а всеки такъв произведен по чист начин би бил отлична новина

Използваната повече биомаса за сметка на по -  малко въглища в ТЕЦ Марица 3 Димитровград е добра новина | StandartNews.com

„TЕЦ Марица 3 Димитровград оспорва наложената санкция за използване на биомаса в по – голям от разрешения в комплексното разрешително процент. Причината е, че имаме определено количество на годишна база, което неправилно се разделя на 12 равни части през месеците. Нямаме такова условие, а към момента на проверката сме далеч от общото ни разрешено количество биомаса, за превишение въобще не може да се говори.“ казва Юлиян Семерджиев  - главен юрист на централата по повод анонсираните от РИОСВ санкции направени през месец март.

Казано с по-прости думи ТЕЦ Марица 3 Димитровград има разрешение да изгаря 80% въглища и 20% биомаса на годишна база. При изгарянето на въглищата се отделят въглеродни емисии и сяра, която се улавя от сероочистващата инсталация. За да се намали пък запрашването, централата разполага с електрофилтри, които улавят фините прахови частици. От своя страна биомасата е класифицирана от ЕС като възобновяем източник на енергия. При нейното използване емисиите на серен диоксид са доста по-ниски. Въпреки обяснението на ТЕЦ Марица 3 Димитровград, че не е превишила лимита от биомаса остава по-същественият въпрос, а именно – това лошо ли е за обществото?

Ако биомасата е по-безвредна и Европа насърчава използването и, то не следва ли предприятия като димитровградското да бъдат насърчавани да заменят по – голям процент от въглищата с нея? Според експертите тя напълно може да замени въглищата, особено в по – малките централи. Проблемът е, че над около 30% е по-икономически съобразно да бъде преобразувана в биогаз, а не влагана директно. Причината е по-скоро техническа, произтичаща от огромния обем, който следва да влезе в котлите за денонощие, а не свързана със замърсяване, защото такова не може да бъде причинено от оползотворяването и.

Логиката е, че дори ТЕЦ Марица 3 да превишат използването на биомаса, това би било вредно за тях самите, търпейки административни санкции за нарушение на комплексното си разрешително, но би било полезно за обществото, защото би означавало 1 мегават повече произведена чиста енергия.

Несъмнено всеки произведен мегават е важен за нашата икономика, а всеки такъв произведен по чист начин би бил отлична новина. В момент, в който си задаваме множество въпроси за природния газ – как и от къде ще го вземаме, можем дори да помислим може ли биомасата да намали енергийната ни зависимост дори с 1%. Ако към това добавим и факта, че това би бил мегават, произведен от конвенционална централа или такава с 24 часов производствен цикъл и би могъл да участва като балансиращата енергия, новината би била направо страхотна.

Дали ТЕЦ Марица 3 ще спечели обжалваната санкция, че е превишила лимита си на вложена биомаса е въпрос, който ще решат институциите. За обществото обаче повече биомаса и по – малко въглища си е добра новина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай