Изнесохме над 2.6 млн. тона зърно през пристанище Варна

Изнесохме над 2.6 млн. тона зърно през пристанище Варна | StandartNews.com

Портът обработи и над 90 хил. контейнера с над 1.7 млн. тона товари

Варна. Малко над 2.6 млн. тона зърно са изнесени през Пристанище Варна от началото на зърнената кампания тази година до средата на декември. Това обясни за "Стандарт" изпълнителният директор на най-големия ни порт доц. Божидар Чапаров.

Спрямо 2013 г. количеството на изнесeното зърно е значително по-малко, обясни Чапаров и допълни, че това се дължи преди всичко на проливните дъждове, които забавили прибирането на реколтата, а оттам - и на изсушаването и на експорта на зърното. Като цяло обаче реколтата беше добра, по зърнобазите в страната все още има големи количества зърно и по-голяма част от тях отново ще преминат през нашите терминали, коментира доц. Чапаров. Структурата на износа на зърно, както и дестинациите му, са обичайни, обясни още директорът на Пристанище Варна. Около 45% от изнесените количества зърно е пшеница, 30% - царевица, 9% - слънчоглед, 7% - ечемик, 6% рапица, а около 3% се падат на останалите зърнени култури, посочи Чапаров. Основните направления за износа на родно зърно са Испания, Италия, Португалия, Франция, Германия и др. страни от ЕС, Алжир, Либия, Египет, Мароко и Нигерия в Африка, Израел в Близкия изток и пр.

До средата на декември Пристанище Варна е обработило и 90 хил. контейнера 20-футов еквивалент с над 1,7 млн. тона товари, заяви доц. Чапаров. Ръстът от 3% спрямо 2013 г. следва световната тенденция все повече различни видове товари да бъдат превозвани в контейнери, обясни изпълнителният директор на Пристанище Варна доц. Божидар Чапаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай