Изнасяме по-лесно храна за Китай

Изнасяме по-лесно храна за Китай | StandartNews.com

Каним азиатски фирми да инвестират в земеделието и IT сектора у нас

България ще изнася по-лесно за Китай продукти от селскостопанската и хранително-вкусовата си промишленост. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Ирена Младенова по време на провелия се в София българо-китайски бизнес форум.

Според нея правителството работи активно за улесняване на процедурите за внос на родна селскостопанска продукция и хранителни стоки в Китай. Редица български стоки имат възможност да се наложат трайно на китайския пазар, смята Младенова. Освен продукцията на земеделските и хранително-вкусовите предприятия у нас потенциал за износ в посока втората икономика в света имат още стоките на наши предприятия от сферите на винопроизводството, минералните води, етерични масла и особено от розовото, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката. Зам.-министърът обеща, че правителството ще подкрепи всяка инициатива за сътрудничество между наши и китайски фирми. Страната ни е готова да окаже съдействие на фирмите, които желаят да инвестират в България в секторите машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, създаването на индустриални зони и други, отбеляза още Младенова. Данните на министерството показват, че през 2013 г. Китай се е превърнал във втория по големина вносител на български стоки след ЕС и стокообменът ни вече възлиза на близо 1,9 млрд. долара. "Тенденцията за нарастване на двустранната търговия продължава, но това е далеч под потенциала на двете държави", посочи още зам.-министърът.

БГ арония е новият хит сред гърците

Българската арония се превърна в новата мания за гърците. Все повече съседи бият път до Петрич, за да се снабдят с полезния плод. Интересът на комшиите пък накара стотици петрички земеделци да отглеждат такива фиданки, разказва петричкият еколог Никола Попов. С всяка изминала година интересът на нашенците към този плод също се увеличава. Фиданките струват между 3 и 5 евро за бройка. Аронията вирее отлично и в южната ни съседка, но там цената е доста по-солена - между 7 и 15 евро за дръвче. Затова напливът в Петрич за това растение е огромен от страна на комшиите ни. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Хит е и арониевото вино. Гърците се избиват за хубавия еликсир, някои плащат и по 10-15 лева за 1 литър. Идват специално до нашия град, за да си купят от напитката. Пиенето на такова винце е релакс за душата, защото то прочиства организма и освежава. От аронията стопаните приготвят и сироп, и компот, и сладко. Всички тези продукти се търсят много на пазара. И се печели добре, уверява Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай