Измерване, което може да спаси живот

През 2022 г. сърдечносъдовите заболявания са били основният причинител на смърт и инвалидизация

Измерване, което може да спаси живот | StandartNews.com
  • През 2022 г. сърдечносъдовите заболявания са били основният причинител на смърт и инвалидизация

Високото артериално или кръвно налягане е една от така наречените “модерни” болести. Тя засяга все по-млади хора и води със себе си редица заболявания и здравни проблеми, които могат да имат инвалидизиращ и дори фатален край, а една от основните причини е липсата на информираност и редовно измерване.

Според данни на Българската лига по хипертония през 2022 година 40% от българите на възраст над 20 години страдат от артериална хипертония. 50% от случаите на миокарден инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност са следствие от високото артериално налягане. Развитието на деменция също се свързва с недобрия контрол на артериалното налягане. 26% от случаите водят до хронично бъбречно заболяване. 

В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст. 

Това се дължи на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниската информираност и нередовното измерване на кръвното налягане.

Вече са налични много апарати за измерване на кръвното налягане, които могат да се ползват в домашни условия. Те значително улесняват страдащите от високо артериално налягане, но и изискват създаването и спазването на определен режим - сутрин и вечер, което понякога е досадно, а и често неприложимо в днешното напрегнато ежедневие.

Технологията за измерване на кръвното налягане се оказа трудна за прилагане в носимите технологии като смарт часовници и фитнес гривни, които основно измерват пулс, калории, кислород в кръвта и други параметри. Имаше и няколко изключения, но те се предлагаха на потребителите в САЩ и Япония.

Това обаче е на път да се промени. Един от големите световни производители - Huawei, пусна в страната първия си смарт часовник, който измерва и анализира кръвното налягане. Huawei Watch D разполага със специална каишка, която може да се надува, точно както по-големите апарати, но на китката. 

Не по-малко важно е, че часовникът е нещо, което е почти винаги с нас и може да измерва кръвното налягане в определени часове на деня автоматично. По този начин имаме възможност да следим показателите си изключително редовно и да вземем нужните мерки преди състоянието да се влоши. 

Смарт часовникът се предлага от А1 и може да бъде закупен в брой или на изплащане с мобилните планове на телекома. Цените му започват от 17,99 лева на месец или 369,99 лева в брой, което е сравнимо с цената на среден клас домашен апарат за измерване на кръвно налягане.

А Huawei Watch D е много повече от апарат за кръвно. Той е напълно функционален смарт часовник с редица допълнителни функции за следене на здравните показатели като ЕКГ, кислород в кръвта, сън, стрес, температура на кожата и други. Батерията му издържа до 7 дни с едно зареждане и може да се свърже с Android или iPhone смартфон, за да получавате известия, водите разговори, слушате музика и връзка с интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай