Излизането на държавата от БТК се отлага

Заради липса на кворум общото събрание на акционерите беше насрочено за 30 септември

Излизането на държавата от БТК се отлага | StandartNews.com

София. Излизането на държавата от Българска телекомуникационна компания (БТК) се отлага поне с две седмици. Причината се крие в това, че насроченото общо събрание на акционерите на компанията не се проведе поради липса на кворум, съобщават от БТК.

Новата дата на общото събрание е насрочена за 30 септември, като дневният ред остава непроменен. Както е известно, първа точка в дневния ред е отмяна на изключителните права на държавата чрез превръщането на нейната т. нар. "златна акция" от капитала на БТК в обикновена поименна безналична акция. "Златната акция" дава право на държавата да поставя вето на важни решения, свързани с компанията.

За да бъдат отменени изключителните права на държавата, на общото събрание на акционерите трябва да присъства и упълномощен представител на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Втора точка от дневния ред на общото събрание предвижда при условие, че всички акции от капитала на БТК бъдат придобити от "Вива Телеком България" ЕАД, компанията да смени юридическата си форма от акционерно на еднолично акционерно дружество. Следващата точка от дневния ред предвижда и сваляне на БТК от търговия на фондовата борса. "Вива Телеком България" придоби мажоритарния пакет от акциите на БТК в края на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай