Събота,

Италианци и французи нанасят удар по руските газови интереси

От: Рачо Рачев -
2329
Италианци и французи нанасят удар по руските газови интереси
A
A
A

Енергийният министър на Катар обяви днес, че са избрали италианския енергиен гигант Ени (Eni) за втори чуждестранен партньор за разработването на най-голямото находище на природен газ в света, след като вече беше обявено участието на френското предприятие Тотал (TotalEnergies), предаде Франс прес.

“Имам удоволствието днес да обявя, че Ени беше избрана за партньор в този уникален стратегически проект", каза катарският министър на енергетиката, който е и главен изпълнителен директор на Катар енерджи (QE), Саад Шерида Ал-Кааби на пресконференция в Доха, оповестявайки втория чуждестранен партньор.

В съвместното предприятие с катарския енергиен гигант Ени получава малко над 3% в проекта Норд фийлд ийст, на стойност над 28 милиарда долара, който цели до 2027 г. да увеличи с 60% катарското производство на втечнен природен газ.

Френската компания, чийто договор със срок до 2054 г., беше обявен на 12 юни, ще получи по-голям дял - 6,25%. Този договор ще помогне на компанията да компенсира загубите, които й носи изтеглянето й от Русия след началото на войната в Украйна.

Очаква се утре да бъде обявен и трети партньор. Смята се, че чуждестранните предприятия да получат общо около 25% от проекта. Планира се добивът от  полето, намиращо се на териториите на Катар и Иран, да започне през 2026 година. На това находище се падат около 10% от известните световни запаси от природен газ.

След началото на конфликта в Украйна вносителите на втечнен природен газ се стремят да си осигурят алтернативи на руското “синьо гориво”.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com