Неделя,

Италианци и французи нанасят удар по руските газови интереси

От: Рачо Рачев -
1985
Италианци и французи нанасят удар по руските газови интереси
A
A
A

Енергийният министър на Катар обяви днес, че са избрали италианския енергиен гигант Ени (Eni) за втори чуждестранен партньор за разработването на най-голямото находище на природен газ в света, след като вече беше обявено участието на френското предприятие Тотал (TotalEnergies), предаде Франс прес.

“Имам удоволствието днес да обявя, че Ени беше избрана за партньор в този уникален стратегически проект", каза катарският министър на енергетиката, който е и главен изпълнителен директор на Катар енерджи (QE), Саад Шерида Ал-Кааби на пресконференция в Доха, оповестявайки втория чуждестранен партньор.

В съвместното предприятие с катарския енергиен гигант Ени получава малко над 3% в проекта Норд фийлд ийст, на стойност над 28 милиарда долара, който цели до 2027 г. да увеличи с 60% катарското производство на втечнен природен газ.

Френската компания, чийто договор със срок до 2054 г., беше обявен на 12 юни, ще получи по-голям дял - 6,25%. Този договор ще помогне на компанията да компенсира загубите, които й носи изтеглянето й от Русия след началото на войната в Украйна.

Очаква се утре да бъде обявен и трети партньор. Смята се, че чуждестранните предприятия да получат общо около 25% от проекта. Планира се добивът от  полето, намиращо се на териториите на Катар и Иран, да започне през 2026 година. На това находище се падат около 10% от известните световни запаси от природен газ.

След началото на конфликта в Украйна вносителите на втечнен природен газ се стремят да си осигурят алтернативи на руското “синьо гориво”.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички