Искат нови правила за качествени пътища

Искат нови правила за качествени пътища | StandartNews.com

София. Нови правила и завишени изисквания към строителството и проектирането на пътища ще подобрят качеството на шосетата ни. Страната ни разполага със специалисти, но шосетата ни са по-лоши от немските, защото нямаме правила. Това заяви председателят на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" Николай Михайлов по време на форума "Градът 2013".

Според него държавата трябва да изготви критериите, по които да се възлагат проектите и в общините, за да са уеднаквени стандартите. Занижените критерии са сред причините големите световни компании да не са толкова прецизни при проектите си у нас, допълни Михайлов.

Общините към момента дължат близо 100 млн. лв. на строителни компании, като причина за това са налаганите финансови корекции върху проектите на местните власти в размер средно на 25%. Това обяви председателят на Националното сдружение на общините Тодор Попов в отговор на въпрос от шефа на строителната камара Светослав Глосов. Въпреки че проектите се съгласуват с всички ресорни ведомства, след това местните власти плащат сметката за неточностите, стана ясно от думите на Попов. Той подчерта, че общините се опитват да се разплащат максимално бързо и през 2012 г. са намалили дълговете си с 25 млн. лв.

Уеднаквяват картите в кадастъра

Земеделското министерство и ведомството на инвестиционното проектиране /МИП/ работят съвместно за уеднаквяване на кадастралните карти. Това заяви зам.-министърът на МИП Борислав Ангелов. Ресорната агенция възнамерява да впише и данните от специализираните карти за наличието на подземни и надземни съоръжения в кадастъра, а те по закон трябва да й бъдат предоставени безплатно, допълни Ангелов. МИП е поискало допълнителни средства от финансовото ведомство за попълване на кадастъра, който в момента покрива 18% от страната. За съществена промяна ще са нужни поне 3-4 години, допълни Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай