Асоциацията на топлофикациите с категорично искане за Плана за възстановяване

Инж. Кремен Георгиев настоява да се свика Консултативният съвет по Европейската сделка към Министерски съвет

Асоциацията на топлофикациите с категорично искане за Плана за възстановяване | StandartNews.com

„Поемането на политически ангажименти за ускорено намаляване на въглеродните емисии при производството на електроенергия с 40 процента от 2019 г. до 2025 г. е изключително притеснително, особено след като няма извършен цялостен анализ за последствията за икономиката на България. Това на свой ред означава намаляване на производството и съответно излизане на мощности от експлоатация. Смятаме, че подобен ангажимент не може да бъде обещаван пред Европейската комисия без да има ясна визия с какво ще заменим тази базова мощност и каква ще е тази мощност, която ще ни гарантира производство на електрическа енергия.“ заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България. По думите му по време на икономическа и енергийна криза предприемането на прибързани и недокрай обмислени действия за закриване на работещи въглищни централи поставя под риск енергийната независимост и сигурност на страната ни.

Председателят на АТДБ подчерта, че подходът за вземане на решения, касаещи националната сигурност на България без обществено обсъждане и без да бъде чуто становището на институциите, ангажирани с енергийния преход, както и самите дружества е меко казано недопустим.

„Затварянето на въглищни централи не е нещо, което може да се реши от днес за утре - нито в рамките на една, нито в рамките на 2-3 години. Смятаме, че управляващите трябва да отчетат новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа обстановка за гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия през следващите години.“ посочи инж. Кремен Георгиев. Той поясни, че  голяма част от европейските страни отново се завръщат към използването на твърди изкопаеми горива, докато в България едно правителство е взело с лека ръка решение да ликвидира цял един структуроопределящ сектор. Инж. Кремен Георгиев беше категоричен, че  в тази ситуация, поставено пред свършен факт, е необходимо да се прояви разум и да не се допусне умишлено създаване на нова криза с доставките на електроенергия.

„Въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма резон те да се затварят.“ заяви инж. Кремен Георгиев.

Според експерта изпълнението на ангажиментите по Плана ще доведе до свиване на икономиката с 4% и 100 000 души пряко ангажирани в мините и въглищните топлофикации ще останат без препитание и без възможност да прилагат уменията и знанията си. Той уточни, че наравно с тях препитанието си ще загубят и заетите във фирми, изградили своята дейност покрай работата на мините и ТЕЦ-овете в районите.

Инж. Кремен Георгиев попита кое е наложило подобно "бързане" и какви са били аргументите за ускоряване на процеса по декарбонизация при производството на електроенергия.

„Искаме отговори на въпросите от къде и на каква цена ще купуваме енергия след като от един от големите износители на електроенергия България ще се превърне във вносител. Готови ли сме да оставим без отопление на достъпна цена едни от най-големите градове в България.“ добави инж. Кремен Георгиев.

Асоциация на топлофикационните дружества в България се присъедини към Коалиция „-40%“ заедно с десетки общини, партии, синдикати, ВУЗ-ове, енергийни експерти централи и мини, се обявиха за свикване на Консултативния съвет по Европейската Зелена сделка като орган консултиращ и подпомагащ Министерски съвет по съвместяването на националните приоритети в областта на енергийната и климатична сигурност, ускореното устойчиво икономическо развитие, социалната справедливост, опазване, възстановяване и адаптиране на околната среда.

„Настояваме предоговаряне на частта от Плана за възстановяване и устойчивост, свързана с енергийната независимост на България.“ категоричен беше инж. Кремен Георгиев.

Той заяви, че  само по този начин ще има възможност да не пострада цялата енергийна система на България и крайният потребител и бизнесът да не плати високата цена от направената неприемлива и опасна стъпка с поемането на ангажиментите пред Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай