Инспектор от БАБХ: Няма прошка за заведенията

От вчера започнаха масови проверки на заведенията, които подновиха своята

Инспектор от БАБХ: Няма прошка за заведенията | StandartNews.com

Гратисен период за отворилите вчера ресторанти, през който да въведат задължителните противоепидемични мерки няма да има. Заповедта на здравния  министър е в сила и трябва да се изпълнява или заведенията ще бъдат затворени, заяви пред БНТ началникът на отдел в дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Кремена Стоева.

От вчера започнаха масови проверки на заведенията, които подновиха своята след близо 2 месеца прекъсване заради пандемията от COVID-19. Целта им е да се провери дали всички бизнес оператори са готови да посрещат клиенти и са изпълнили всички изисквания на Министерството на здравеопазването и БАБХ.

"Не всички оператори са готови за отваряне на заведенията си. Във вчерашния дъждовен ден посещаваните обекти бяха много малко", коментира тя, с което се обяснява липсата на обобщени данни за броя на нарушителите и дали има наложени санкции.

Разстоянието между масите ще бъде основният проверяван компонент - трябва да бъде осигурена достатъчно голяма дистанция както между посетителите, така и между служителите. Личните предпазни средства и спазването на разписаните в заповедта хигиенни изисквания също за ключов елемент при проверките. В зависимост от предпочитанията на служителите и техните работодатели маските могат да бъдат заменени с шлемове, а ръкавици да се слагат само при сервиране.

За персонала в кухните обаче важат по-сериозни изисквания - ръцете и плотовете трябва да се почистват колкото се може по-често. В случая има опасност и от предлагане на застояла храна, затова инспекторите ще следят и сроковете на годност на използваните продукти.

Един от най-често регистрираните проблеми е остъклението на външните площи на заведенията. "За да се приеме даден обект за открит, трябва да има три открити стени.", поясни тя.

В отговор на въпрос как ще се реагира, ако даден служител прояви симптоми на коронавирус, Стоева обобщи, че служителят трябва да бъде отстранен от работа, а здравните власти - уведомени веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай