Иновативна смарт система в Kaufland намалява хранителните отпадъци

Прецизен контрол от полето до рафта опазва почвите и биоразнообразието в страна

Иновативна смарт система в Kaufland намалява хранителните отпадъци | StandartNews.com

Иновативна смарт система за изчисление на поръчките е намалила хранителните отпадъци с до 22 000 000 кг./бр. на година в Kaufland България. С дигитално планиране ритейлърът организира 21 000 артикула във всеки един от  65-те магазина на веригата, всеки ден от седмицата, 365 дни в годината. Това съобщи финансовият директор на компанията Иван Георгиев на десетото издание на международния форум за иновации Innovation explorer, който се проведе в София Тех Парк.

В основата на дигитализацията на Kaufland е смарт ауто-диспо система, която ежедневно анализира нуждите на клиентите във всеки хипермаркет на веригата и прогнозира активността им спрямо сезона, деня от седмицата, дори часа за доставка.

Смарт системата прецизира доставките, минимизира възможностите за грешки и намалява хранителните отпадъци. Благодарение на нея веригата отчита над 80 000 промоционални предложения на година и 22 млн. кг/бр. „спасена“ храна.

„За управлението и функционирането на бизнес с такъв мащаб внедряването на технологиите е задължително за управление на процесите и подобряване на клиентското преживяване. Използваме иновациите за сградите, които проектираме и строим, начина, по който подреждаме стоките в магазините си и връзката с нашите клиенти и партньори.“, коментира на форума Иван Георгиев.

Сред иновативните предложения, които компанията прилага ежедневно за подобряване на клиентското преживяване, е K-APP -  мобилното приложение, базирано на изкуствен интелект. Компанията постоянно надгражда и актуализира функционалностите му, за да е още по-полезна за своите клиенти.

В края на миналата година компанията стартира и пилотния проект K-SCAN, който дава възможност на клиентите сами да сканират избраните от тях стоки, докато пазаруват в магазина, спестявайки от времето за преминаване през каса, а специално data science business intelligence ядро в компанията разработва бизнес модели на национално и наднационално звено.

Прецизен контрол от полето до рафта опазва почвите и биоразнообразието в страна

Освен постоянното внедряване на умни системи и иновации в бизнес модела на компанията, Kaufland продължава да развива устойчивия си асортимент и да разширява подкрепата си към българските производители: Броят на био продуктите във веригата надхвърля 540, а уникална програма за предварително изкупуване на земеделска продукция гарантира сигурност и предвидимост за над 130 производители, с които си партнира ритейлърът. Завишени изисквания за спазване на добри земеделски практики от производителите гарантират качество на продуктите и се опазват българските почви и биоразнообразие.

Kaufland прилага завишени критерии по отношение на остатъците на пестициди от тези на ЕС – компанията допуска до 1/3 от описаното съдържание в европейския регламент, а производителите, с които работи веригата, ползват единствено сертифицирани семена и разрешени препарати за растителна защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай