Имотите в градовете поскъпнаха с 8-10%

Имотите в градовете поскъпнаха с 8-10% | StandartNews.com

Пазарът на имоти излезе от мрачния шестгодишен период на криза, коментираха представители на водещи агенции за недвижими имоти на събитие, организирано от imoti.net. Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти" обяви, че за 2015 г. има ръст от 9-10% на цената на жилищата в София и Бургас, а в Пловдив и Варна - с около 8%. "За първи път от повече от 10 години насам станахме свидетели на активизация на имотния пазар в резултат основно на местно търсене и вътрешни фактори", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. По думите й има ръст на продажбите в София и големите градове с около 20-30%. Тя очаква този подем на пазара да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%.

Пазарът на селски имоти през 2015 г. обаче не е бил толкова активен, обясни Цветан Цолов, управител на "Инвестиционно-строителна борса".

Предлагането на селски къщи нараства, а търсенето се свива. Забелязва се спад на цените на селските имоти с около 10%. А причината е мигарацията на хората от малките населени места към големите градове и чужбина, коментира Цолов. Проблем при селските имоти е липсата на вода и че невинаги са лесно достъпни заради лоши пътища, коментираха представители на агенциите за недвижими имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай