Имот или пенсия - къде да вложим парите си при инфлация. Топ експерт проговори

Ето най-добрите инвестиции

Имот или пенсия - къде да вложим парите си при инфлация. Топ експерт проговори | StandartNews.com

За последните десет години, инвестициите в недвижими имоти са най-ефективния подход в битката с инфлацията. Те позволяват на инвеститорите и обикновените хора да запазят стойността на парите си. За разлика от златото, имотите имат добавената стойност да могат да се ползват за жилищни потребности или да носят доход при отдаването им под наем. Това коментира за pariteni.bg Ради Радев, търговски директор на Arco Real Estate.

“За сравнение - най-зле от всички съществуващи варианти за противодействие на инфлацията се представят инвестициите в Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО), предполагам и затова е задължително.”, допълни той.

Според Радев няма причини да смятаме, че и през следващите десет години инвестициите в имоти няма да бъдат също толкова успешен начин да съхраним парите си, предпазвайки ги от нарастващата инфлация: “За следващите години очаквам недвижимите имоти да останат една от най-добрите алтернативи. Естествено, ако човек е визионер и може да предвиди  следващия “хит”, както преди десет години това са били акциите на “Тесла”, ще получи по-добра доходност. Другата по-добра инвестиция е подобряването на личните умения и компетенции.”, смята експертът.

Но какви са основните рискове, свързани с инвестицията в недвижими имоти?

Основните рискове в имотите са свързани с ликвидността. Доходите от отдаване под наем при една добра инвестиция в недвижим имот са около 3,5-4,5 на сто, но това е само черешката на тортата. Основната възвръщаемост е в покачването на стойността на имота, обикновено над нивата на инфлацията. Повишава се и възможността за използване на евтин кредитен ресурс.

Радев напомня, че при инвестиция в недвижими имоти можем да се възползваме и от възможно най-ниската ставка при облагането с данъци. “Печалбите и доходите от имоти се облагат по най-ниската възможна ставка – 10 на сто, намалени с 10 на сто нормативно признати разходи.”, посочи той. И съветва да не сключваме повече от две сделки годишно, иначе като физическо лице рискуваме да попаднем в друга данъчна категория. За влиянието на лихвените проценти върху недвижимите имоти смята, че то е съществено, защото вдигането на лихвите води до намаляване на  броя на сделките и може да окаже влияние на цените в райони, в които няма остри жилищни потребности.

Кога ще ни се възвърне инвестицията, ако например си купим двустаен апартамент?

Това зависи от периода, в който сме решили да го задържим. Инвестицията се връща в момента, в който го продадем, иначе след около 20-25 години. При сегашните лихвени условия, ако сме го закупили с кредит, този срок може да се съкрати и до около 15 години, каза експертът.

Много хора днес се интересуват как се отразява покачването на лихвите по кредитите, ще спадне ли доходността от инвестицията в недвижими имоти?

Според него за хората без кредити ще означава ръст на доходността, защото това обикновено означава и ръст на нивата при наем на имотите. За останалите може би няма да промени особено обстоятелствата, защото ще им се вдигне и приходът от наем.

Относно очакванията на пазара на имоти през 2024 година, Радев смята, че той няма да претърпи съществени промени. Ще има лек ръст при сделките за покупка на качествени жилища. В районите с по-малко жилищни потребности цените могат да претърпят промени, свързани с намалелия брой инвестиции, прогнозира експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дон Балон
преди 4 месеца

Къща пари не връща

Откажи
Доника А.
преди 4 месеца

Препоръчвам авторът на статията да се запознае първо с допълнителното пенсионно осигуряване и тогава да коментира. Допълнителното задължително пенсионно осигуряване в пенсионноосигурителните дружества е вторият стълб в пенсионната система и не се сформира от свободните пари на хората, а от част от осигурителните им вноски. При желание човек може да прехвърли средствата си и в държавното обществено осигуряване,но пак ще продължи да му се удържа сума от осигурителните вноски. Размерът на осигурителните вноски се налага от държавата,както данъците,таксите и т.н. Така че точно това сравнение не е удачно.

Откажи