Петък,

Имиджът ни зависи от влизането в еврозоната

От: Редактори, кадър БНТ -
A
A
A

Рейтинговата агенция Standar&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти Б минус с положителна перспектива.

Ако приемем, че рейтингите на големи държави като САЩ и Германия са три пъти А, това значи, че България е на най-ниското ниво три пъти Б минус, това е добър кредитен рейтинг. Икономическите показатели на страната са добри според мен, но няма да отлепим по-нагоре, ако не ни приемат в еврозоната, обясни в сутрешния блок на БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

По думите му, закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната: „Причините за това са, че частично България може да не е достатъчно активна, от друга страна, може да не ни искат. За мен въпросът е само политически.“

България има остър, рязък ръст на заплатите през последните 3-4 години, той ще продължи. Но който иска по-високи заплати трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Ако влезем в еврозоната, цените на някои други стоки пък ще паднат, например европейските автомобили, обясни икономистът.

„За мен има две големи ползи от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече инвестиции, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко говорим, е по-важна - това е международният имидж на страната“, обясни Николай Василев.

Решението за приемане на България в еврозоната ще бъде политическо, каза в заключение Василев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички