Има ли опасност за личните ни данни във Фейсбук?

Фейсбук преживя най-големия срив в историята си на 13 март...

Има ли опасност за личните ни данни във Фейсбук? | StandartNews.com

Фейсбук преживя най-големия срив в историята си на 13 март. В продължение на 14 часа потребители на социалната мрежа имаха проблеми с използването на профилите си. Информационен вакуум имаше и с платформата за споделяне на снимки Instagram, както и с приложенията Mеssanger и Whatsapp. Появиха се слухове, че става въпрос за кибератака с изпращане на голямо количество данни до сървърите на компанията. Сривът дойде в момент, когато в САЩ тече разследване за споделяне на лични данни на потребителите с трети страни. Липсата на Фейсбук принуди потребителите да се обърнат към Twitter. А някои заведения използваха повода да се рекламират с думите Фейсбук затвори, но ние работим денонощно".

„Официалната информация, която дадоха от Фейсбук, е че проблемът се е появил след промяна  в конфигурация на сървърите на компанията. Това означава, че може да има човешка грешка. Фейсбук  и Google, като компании, отдавна са прераснали в цели екосистеми. Тези услуги се използват за регистриране на електронни магазини, например. Това има огромен ефект върху бизнеса”, каза в студиото на Нова телевизия IT анализаторът Христо Ласков. Той допълни, че обикновено при такива сривове се замисляме за личните си данни и каква информация сме дали за себе си.

„Данните, които споделяме за себе си са важни. Трябва да бъдем много внимателни каква информация даваме в интернет пространството. Хубаво е да избягваме да споделяме реалното си местоположение в момента. Вероятно от тук нататък, социалната мрежа ще обръща още повече внимание на защитата на личните ни данни”, каза още Христо Ласков.

Той допълни, че потребителите трябва да използват по-често настройките за сигурност на профилите си. „Направени са доста просто. Има функции, с които можем да намалим шанса акаунтът ни да бъде разбит. Задължително е да си сменяме паролата си веднъж на 3 месеца. Много е важно да не използваме една й съща парола в различни мрежи”, заяви Ласков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай