Събота,

Икономист с тежка прогноза за цените у нас след еврото

От: Агенция Стандарт -
408
Икономист с тежка прогноза за цените у нас след еврото
A
A
A

Животът у нас ще поскъпне, когато заменим лева с евро. Това заяви в „Лице в лице“ икономистът Димитър Чобанов. 

Той прогнозира по-висока инфлация, защото цените у нас са под средните за Европейския съюз и даде пример със ситуацията в Литва, Латвия и Естония.

Относно увеличението на основните стоки и услуги в момента, икономистът заяви, че за властта това е положителен тренд.

„Държавата по-скоро печели. Данъчните приходи се покачват, разходите – изостават. Това би могло да е полезно от гледна точка на бюджетното салдо. Виждаме, че в края на тази година бюджетът ще бъде близо до „балансиран“, каза Чобанов. 

Според него след Нова година може да се очаква скок в цената на тока, водата и топлоенергията за битовия потребител. По думите му държавата трябва да се намеси и да помогне на хората, които няма да могат да понесат този ценови шок.

Той категоричен, че налагането на мораториум върху цените само ще влоши ситуацията. 

„Със сигурност ЕРП-тата реализират доста сериозни загуби в момента. Въпросът е, че и тези дружества ще трябва да бъдат подпомагани, както в момента подпомага производствените предприятия. Другият вариант е да им се позволи да продават на битовите потребители на по-високи цени“, посочи Чобанов.

Икономистът коментира, че минималният размер на бюджетния дефицит за следващата година ще бъде около 2,9-3% от БВП. Той прогнозира средно дефицитът да достигне до 6 млрд. лв., допълни, че старите дългове възлизат на около 3 млрд. лв., като най-вероятно те ще бъдат рефинансирани.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com