Вторник,

Икономист с притеснителна прогноза за цената на газа

От: Агенция Стандарт -
191
Икономист с притеснителна прогноза за цената на газа
A
A
A

Не е сигурно, че цената на газа ще падне през февруари, каквато заявка дадоха от „Булгаргаз“. Това заяви в bTV Новините икономистът Георги Вулджев.

Финансовият анализатор Кузман Илиев допълни, че регулаторът не повишава цените с повече от необходимото. 

„Натрупванията на цената на газа за година назад са изключително високи. Цените изхвърчаха, регулаторът се опитва да запази и потребители, и бизнес. Истината е, че някой трябва да плати сметката, защото започва да избива на определени места“, уточни Илиев. 

Според сметките за енергия вече са непосилни, но мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да се премахне. По думите му той представлява по-голям шок за икономиката, отколкото самото увеличение.

„Правителството не трябва да се меси в работата на регулатора, той си върши работата – няма друг избор освен да не покачи цените. Кабинетът и Народното събрание могат да предложат някакви помощи за бизнеса и гражданите“, посочи финансистът. 

Илиев коментира, че правителството прави социална политика през енергийната система, което е грешен ход. Той каза още, че в Европа се потребява повече енергия, отколкото се произвежда. Затова страната ни трябва да внимава с износа на ток.   

Според тях решението на проблема с цените е държавата да започне да произвежда повече електроенергия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com