Икономист с мрачна прогноза ако се увеличи минималната заплата

Чухме доста различни визии на политическите партии и по тази причина има конфликт

Икономист с мрачна прогноза ако се увеличи минималната заплата | StandartNews.com

Има много рискове с удължаването на бюджета, защото той се гради върху прогноза, а прогнозите са изключително несигурни в съвременните реалности, свързани с война, инфлация, енергийната криза.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Евгений Кънев.

"Всеки бюджет почива на някакви представи как ще се развива икономиката през следващата година, какви приходи може да събере тя през следващата година и как тези пари ще бъдат разходвани. Чухме доста различни визии на политическите партии и по тази причина има конфликт. Няма здрав смисъл в това служебно правителство, което има свои идеи как ще се развива икономиката да предлага бюджет, който да бъде приеман от някакъв фрагментиран парламент. Докато няма ясна политическа воля, коалиция от партии с мнозинство в парламента, до тогава няма смисъл да се приема нов бюджет, а просто съществуващият да се актуализира за новите реалности", смята Кънев.

Според него не е правилно да се увеличи минималната работна заплата на 850 лв. "Обикновено когато се предлагат такива числа на кръгло, те не почиват на някаква здрава икономическа логика, а на някакво пожелателно мислене. Когато се направи анализ как върви минималната спрямо средната заплата в Европа, ще видим, че страните от нашата черга са достигали максимум 35%. Тоест няма как ние да създадем прецедент и да влезем в гръцки обувки, където се надуват заплати, най-вече на държавни чиновници и накрая един дълг, който някой трябва да плаща. Това не означава, че съм против нарастването на минималната работна заплата, но не трябва да бъде обвързано с някаква механична формула, защото има много различни показатели, от които тя зависи и трябва да расте заедно с реалния ръст на икономиката", казва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай