Икономист предупреди за голям риск

Говори Васил Караиванов

Икономист предупреди за голям риск | StandartNews.com

"От гледна точка на разходите е лесно изпълним бюджетът, притеснение ще има от гледна точка на приходите. Ръстът на БВП, развитието на икономиката тази година няма да е с такива темпове, каквито бяха миналата година, въпреки нивото на инфлацията, която не е затихнала, въпреки нелошите резултати за БВП от първото тримесечие. Рискът е голям, че може да не се изпълни проходната част, което ще доведе до натиск върху разходната част", заяви икономистът Васил Караиванов.

По думите му е било нормално министърът на финансите Асен Василев отначало да отхвърли исканията на синдикатите, но впоследствие да бъдат намерени пари за увеличение на заплати. Гостът посочи, че целта на бюджета е да балансира системата.  

"Общините получават колкото да закърпят годината. Парите за пенсии, увеличаване на заплатите - това е насочено към избирателите. Ние не сме я овладели инфлацията, тя сама си намаля. Най-много пострадаха пенсионерите и тези с най-нисик доходи. при тях инфлацията е между 30 и 50%. Цените много бързо изпревариха нарастването на доходите", каза Караиванов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира вземането на 100% дивидентите от държавните предприятия. 

"По този начин се лишават от ликвидни средства и от средства за инвестиции, което създава допълнителни проблеми. Има решение - това са структуроопределящи предприятия. Дългосрочни инвестиции могат да ги реализират с дългосрочни заеми, които имат ниски лихви. А държавата може да бъде гарант", предложи икономистът.

Васил Караиванов изрази убеждението си, че БНБ и в момента е готова за влизане в Еврозоната. 

"Необходима е разяснителна кампания. Най-лесно се играе със страховете на хората, трябва обективно да се покаже какви са ползите. Все някога ще се случи, по-добре да е днес", призова гостът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай