Неделя,

Икономист очаква злоупотреби с цените на ток, газ и вода за бита

От: Рачо Рачев -
538
Икономист очаква злоупотреби с цените на ток, газ и вода за бита
A
A
A

"Има такъв народ" внесе в парламента проект за промени в Закона за енергетиката, които днес трябва да бъдат обсъдени в парламентарната енергийна комисия. Те включват прилагането на т.нар. блок тарифи за консумация на ток, газ и вода, които разделят потреблението на различни категории с различни цени.

"Това е нещо, което се прилагаше в България преди. Резултатът не беше особено добър, имаше страшно много проблеми – при администрирането на самите цени, сериозни злоупотреби с тази възможност. Не очаквам да се получи нещо по-различно", заяви пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според Стайков предложението е "задълбочаване дори на сега съществуващата практика цените да се държат ниски с обяснението, че се полага на бедните". "Колкото по-евтина е енергията, толкова по-малък е стимулът за пестенето й", заяви той.

Изкуствено ниските цени обезкуражават инвестициите, потребителските навици и не подпомагат бедните, смята икономистът.

"Дефиницията е твърде обща – основни потребности. Не съм видял работна дефиниция по тази тема. Може всичко да се сложи там", посочи Калоян Стайков за евентуалното връщане на различни тарифи до определен праг и над него.

Този законопроект трябваше да бъде представен преди месеци. Няма сериозна обосновка на самия закон, нито оценка за въздействие при прилагането му, коментира Стайков.

Той посочи, че в Европа няма регулирани пазари, при нас имаме регулирани цени, замразени за домакинствата, които бяха имунизирани срещу скока на цените. "Ние се развиваме в коренно различни условия", изтъкна икономистът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички