Икономист очаква злоупотреби с цените на ток, газ и вода за бита

Изкуствено ниските цени обезкуражават потребителските навици и не подпомагат бедните

Икономист очаква злоупотреби с цените на ток, газ и вода за бита | StandartNews.com

"Има такъв народ" внесе в парламента проект за промени в Закона за енергетиката, които днес трябва да бъдат обсъдени в парламентарната енергийна комисия. Те включват прилагането на т.нар. блок тарифи за консумация на ток, газ и вода, които разделят потреблението на различни категории с различни цени.

"Това е нещо, което се прилагаше в България преди. Резултатът не беше особено добър, имаше страшно много проблеми – при администрирането на самите цени, сериозни злоупотреби с тази възможност. Не очаквам да се получи нещо по-различно", заяви пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Според Стайков предложението е "задълбочаване дори на сега съществуващата практика цените да се държат ниски с обяснението, че се полага на бедните". "Колкото по-евтина е енергията, толкова по-малък е стимулът за пестенето й", заяви той.

Изкуствено ниските цени обезкуражават инвестициите, потребителските навици и не подпомагат бедните, смята икономистът.

"Дефиницията е твърде обща – основни потребности. Не съм видял работна дефиниция по тази тема. Може всичко да се сложи там", посочи Калоян Стайков за евентуалното връщане на различни тарифи до определен праг и над него.

Този законопроект трябваше да бъде представен преди месеци. Няма сериозна обосновка на самия закон, нито оценка за въздействие при прилагането му, коментира Стайков.

Той посочи, че в Европа няма регулирани пазари, при нас имаме регулирани цени, замразени за домакинствата, които бяха имунизирани срещу скока на цените. "Ние се развиваме в коренно различни условия", изтъкна икономистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай