Икономист го каза. Вдигат ли заплатите?

Абсолютно задължително да се мисли за политика на увеличение на доходите

Икономист го каза. Вдигат ли заплатите? | StandartNews.com

От всяка една гледна точка - и синдикална, и на работодателите, удължителният период на бюджета не е добрият вариант, но е най-малкото зло. Това каза за Euronews Bulgaria икономическият експерт от КНСБ Петър Мишев.

Ако сега се сформира правителство за по-малко от 5 седмици е невъзможно да се приеме нов бюджет, защото трябва да мине през първо, второ четене, комисии, зала и т.н., Но това ни дава една надежда, че ако се приеме до 10 юли, може да заработи със задна дата от 1 юли и да имаме бюджет за 2023 г.

Ако няма бюджет не би трябвало да има риск за индексиране на пенсиите по швейцарското правило, защото то е заложено в законодателството.

Необходимо е да има доверие при размразяването на Сребърния фонд, че ако бъдат харчени средства от него, те ще бъдат възстановени после. Темата е чувствителна за обществото, защото това са пари, трупани през годините за осигуровки и пенсии. Към момента не виждам необходимост да се прибягва до тази мярка, но ако ситуацията е толкова критична може би е добре да се вземат пари от този фонд.

Бюджет с дефицит до 3% е възможно да се направи, въпросът е на каква цена. При предложението от април месец се видя, че има резерви и в приходната и най-вече в разходната част на бюджета - капиталовите разходи и малко завишението разходи по линията на издръжка.

В КНСБ сме правили изчисления по този въпрос и считаме, че реалният дефицит е 3.5%. Въпросът е да се мисли освен за постигането на това число и какво може да се направи с компенсацията на доходите, защото инфлацията макар и със забавени темпове продължава и през тази година. Данните за април показват, че е над 11% спрямо миналата година по същото време.

Независимо как ще се развият дискусиите по бюджет 2023 е абсолютно задължително да се мисли за политика на увеличение на доходите. Като синдикати искаме да се увеличат с 10% заплатите в обществения сектор. При един правилен разчет това няма да попречи на целта за 3% дефицит.

Нашето искане е минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай