Икономическият министър с добра новина за инфлацията

По думите на Стоянов България има нужда от редовно правителство с по-дълъг хоризонт

Икономическият министър с добра новина за инфлацията | StandartNews.com

Ако не се случи нещо с войната, аз очаквам, че пикът на инфлацията е преминат, благодарение на цените на горивата и тока, не очаквам че ще се покачват. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по БНТ.

По думите на министър Стоянов България има нужда от редовно правителство с по-дълъг хоризонт. „Надявам се това да се случи, но междувременно имаме възможност България да реализира висок ръст, а не рецесия“, каза той.

Стоянов съобщи, че доколкото му е известно, служебното правителство смята да предложи мярката от 25 стотинки за литър гориво да продължи, но уточни, че решението ще е на парламента, който тази седмица би трябвало да се събере. Според икономическия министър обаче мярката все още трябва да продължи, но за какъв срок това би следвало да каже министърът на финансите.

По отношение на газа, той коментира, че количеството за зимния период е осигурено и че проблемът е решен категорично. „Чрез интерконектора с Гърция и договора с Азербайджан ние получаваме около 1/3 от количествата“, каза Стоянов. Икономическият министър заяви, че България продължава да изпълнява по договора си всички задължения, които има.

„Моето лично мнение е, че ние не трябва да затваряме нито една врата. Ако, който и да има интерес, ни продава газ на добра цена, не мисля, че трябва да затваряме вратата“, изрази той мнение по отношение на „Газпром“.

Стоянов съобщи, че е развита и идеята с Илхам Алиев за бартер газ-ток. „Това са допълнителни количества газ, които нямат общо с този“, обясни той и допълни, че ако България успее да привлече няколко такива компании, това ще облекчи икономическата ситуация в страната, но също така и да се наблегне и върху износа на българска продукция, като целта е хората да имат заетост, да работят на пълен обем и да завладеят нови пазари.

„Сега целта ни е да привлечем колкото се може повече правилни инвестиции. Идеята е да привличаме инвестиции, които носят повече работни места“, каза още министър Стоянов и посочи, че скоро ще обяви решения по отношение на фокуса в търсене на нови инвестиции.

„Ние искаме да сме подготвени, да си свършим нашата работа, така че да има какво да предложим на инвеститорите. Наистина България има уникален шанс в момента“, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай