Икономическият министър откри есенния панаир в Пловдив

През последната година България е доказала, че е добро място за инвеститорите

Икономическият министър откри есенния панаир в Пловдив | StandartNews.com

Ключов приоритет на министерството на икономиката и индустрията е развитието на Международен панаир Пловдив, връщането на неговия пълен капацитет и привличането на международни партньори. Това заяви икономическият министър Богдан Богданов при откриването на 77-о издание  на Пловдивския панаир.

Това изложение е един от основните фактори, които ще подпомогнат икономическото развитие на България, каза министърът и изтъкна, че страната ни трябва да привлича все повече иновативни компании.

Богданов припомни, че  през последната година България е доказала, че е страна, която е добро място за инвеститорите. “По данни на БНБ от началото на годината преките чуждестранни инвестициите са нараснали с над 90%, а българската икономика дори и в тези трудни времена расте с близо 2 на сто. Все повече нови компании поглеждат на България като на потенциална инвестиционна дестинация", заяви той.

„Успяхме да задържим бюджетния дефицит под 3%, което е основно изискване и приоритет, за да може България най-накрая заслужено да стане част от Еврозоната", подчерта икономическият министър.

По думите му приоритетът на правителството е България да стане част от Шенген до края на годината. Според него членството е важно не само за страната, но и за регионалната стабилност.

При откриването на 77-я Пловдивски панаир Богданов акцентира на това, че фокусът на тазгодишното издание са високите технологии и иновациите. „Това е ясен показател, че България е дестинация, в която компаниите могат да работят ефективно и да се възползват от едни от най-облекчените и благоприятни данъчни условия. Ние имаме добри експерти, които могат и разработват бъдещите иновации“, подчерта министърът.

Богдан Богданов изтъкна два ключови български иновативни проекта. Единият е за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации, насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик.

Другият е на първата в Европа българска компания, която получи официално одобрение за автономни карго полети, които ще започнат от тази година от Гърция.

Международен технически панаир 2023, който се провежда от днес до 17 септември в Пловдив, представя над 200 компании от 14 държави, съобщават организаторите.

Изложението откроява направленията, в които се развива индустрията и комбинира специализирани експозиции, посветени на модерното екологично строителство, машиностроенето, енергетиката, дигиталните технологии в производството, дома и търговията, тежка техника, хибридни автомобили, авиостроителство.

Изложението ще представи куполни и енергоспестяващи къщи. Български фирми, обединени в Асоциация за строителство от естествени материали, предлагат атрактивни като визия и стойност модели, които вплитат традиция и технологии в здравословна среда. Безопасността на сградите и обектите в условията на климатични кризи е във фокуса на строителния бизнес. Полски водещ производител представя ефективни системи за мълниезащита на домове, обществени сгради и храмове. Утвърдена турска компания се представя с интериорни врати и обзавеждане.

Изложението предлага новаторски подходи към енергийните източници, системите за отопление и охлаждане. Соларни инсталации и модули за алтернативна енергия – от проекта до изпълнението, се предлагат от турски компании. Ефективни решения за фотоволтаични централи показват и утвърдени български фирми.

Чешки фирми участват с подобрени модели на електрически автобуси, като предлагат и богат асортимент оборудване и резервни части. Съвременното проектиране на леки автомобили залага на хибриди, които напълно се самозареждат, без да имат нужда от контакт. За първи път в Пловдивския панаир се показва модел на камион за шосеен и релсов транспорт – най-новото производство на германски жп строителен гигант.

Българският представител на китайски лидери в машиностроенето експонира подбрана селекция от богатото им портфолио със строителна, подемна и почистваща техника. Най-мащабната японска компания за едра техника избира 77-я технически панаир за премиера на последния си модел колесен челен товарач. Румънското участие е разпределено в различни браншове – металообработване, строителство и автомобилен сектор. Интересен експонат от северната ни съседка представлява автомивка от ново поколение.

Новостите в металообработването и прецизното машиностроене демонстрира българска компания с международно признание на световните пазари. Институтът по космонавтика и информационни технологии на БАН отново доказва, че страната ни е конкурентоспособна в авиоиндустрията с модели на дронове, снабдени с разширените възможности на изкуствения интелект и предназначени за различни граждански цели. Иновативна родна компания участва с умни пощенски кутии, които информират получателя за наличието и вида на пратката до него чрез различните комуникационни канали. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай