Иде тежка зима за Европа, може да ни спират тока

Ако зимата е много студена, може да се стигне до прекъсване на електрозахранването

Иде тежка зима за Европа, може да ни спират тока | StandartNews.com

Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването през тази зима поради недостатъчни газови резерви, а в дългосрочен план петролът може да поскъпне над 100 долара за барел. Нерадостната прогноза направи главният изпълнителен директор на гиганта за търговия със суровини Trafigura.

"Търсенето на петрол, въглища и природен газ, както и на метали като кобалт, никел и мед, рязко се повиши, тъй като световната икономика се възстановява от ограниченията на COVID-19, предизвиквайки скокове на цените, които на свой ред застрашават икономиката. Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордно високи стойности през тази година, което накара някои страни да реагират с извънредни мерки като ограничаване на цените и субсидии, но това може да се окаже недостатъчно", каза Джереми Уиър.

"Честно казано, в момента нямаме достатъчно газ, не се запасяваме за зимния период. Ето защо съществува реална загриженост, че ако зимата е студена, може да се стигне до прекъсване на електрозахранването в Европа", подчерта Уиър на срещата на върха на FT Commodities Asia Summit.

Руският държавен газов монополист "Газпром", който е основен износител за Европа, започна да зарежда европейските си хранилища миналата седмица, но в понеделник обяви по-малък капацитет на газопроводите за декември.

Някои европейски законодатели обвиниха Москва, че ограничава доставките, за да окаже натиск върху Германия да ускори пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Русия отрече тези твърдения.

По-високата цена на природния газ повиши търсенето на петрол, като бенчмаркът за суров петрол тип Брент поскъпна с 60% от началото на годината и се търгува на цена над 80 долара за барел.

Изменението на климата оказва натиск върху петролните компании да се откажат от замърсяващите изкопаеми горива, а произтичащият от това спад на инвестициите в нов добив засилва натиска върху цените.

"Смятам, че в дългосрочен план се очертава известен проблем с цените на петрола, мисля, че 100 долара за барел …е много възможна цена". Уиър предупреди и за значителен дефицит на кобалт, никел и мед, тъй като световното търсене на батерии за електромобили и източници на възобновяема енергия се увеличава.

"Някои от тези метали просто няма да бъдат налични поради нарастването на търсенето", каза той.

"Вече видяхме значително увеличение на търсенето не само от Китай, но и от САЩ и Европа и очакваме да станем свидетели на значителни дефицити при някои суровини".

Запасите от мед в складовете на Лондонската борса за метали и на Шанхайската борса за фючърси се движат около многогодишните ниски нива. Уиър заяви, че доставките на кобалт и никел също могат да станат проблемни, освен ако компаниите не успеят да пуснат в експлоатация съоръжения, които да направят работата в мините по-ефективна, без да правят компромиси със стандартите за безопасност.

Всички Новини от деня

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай