Хладното лято сваля продажбите на бира

През 2012 г. са изпити 504 млн. литра или по 73 литра на глава от населението

Хладното лято сваля продажбите на бира | StandartNews.com

София. Хладното лято може да доведе до спад в продажбите на бира, показват данните на Съюза на пивоварите в България. През първото тримесечие продадените обеми била са се повишили с 1%, но през юни спадът е 4% на годишна база. Именно летните месеци са най-силни за бранша, като заради по-хладното лято се прогнозират и по-лоши резултати за цялата 2013 г.

През миналата година българите са изпивали средно по 73 литра на глава от населението или общо 5,04 хектолитра (504 млн. литра). Повишението на годишна база е 4.1%. Българите пият бира наравно със словенците. Начело на листата е Чехия с впечатляващите 145 литра на човек.

Производството на местните компании, членове на СПБ, достигна 5.08 млн. хектолитра, с което е отчетен ръст от 6.6% спрямо 2011 г.

423.8 хил. хектолитра бира са внесени в България през миналата година (над 8% ръст спрямо 2011 г.), а износът на българско пиво на чужди пазари е 92.8 хил. хектолитра.

"Резултатите са много добри на фона на икономическата ситуация в страната, но въпреки ръста не можем да стигнем предкризисните нива на продажбите", коментира Драган Радивоевич, председател на Управителния съвет на СПБ.

Данните сочат още, че въпреки отчетения ръст от 4.1% на обемите на продажбите, приходите на компаниите нарастват с едва 1.6% до 727.68 млн. лв.

"Въпреки че българският пазар на бира отчита слаб ръст през 2012 г. най-доходоносният тип опаковки - стъклените бутилки, продължава да намалява в обеми. През последните години е налице и значителен ръст на дела на продажбите през каналите за т.нар. "модерна търговия" (големи супермаркети и търговски вериги), докато продажбите в заведенията свиват значително своя дял. Ето защо ръстът в приходите от продажби на пиво е много по-нисък, отколкото ръстът в самите обеми на реализация на бира", обясни Радивоевич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай