Хиновски изненада всички. Голяма новина за тока

Ето кога ще имаме нови блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Хиновски изненада всички. Голяма новина за тока | StandartNews.com

Кога ще са готови 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлозуй” и каква ще е цената на тока от тях? Отговор на горещите въпроси даде един от най-големите енергийни експерти у нас Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  

ВИЖ ОЩЕ: Обрат в енергетиката! Две нови ПАВЕЦ и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

„При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2033 г. С американски и европейски компании такъв проект не може да се реализира непрозрачно”, каза Хиновски в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз. Той припомни, че за строежа на Осми блок на ядрената ни площадка е необходимо да има допълнителен ОВОС.

„Процедурата изисква ОВОС за втори блок, който да се изгради там”, поясни той.

„Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” биха стрували между 5 и 7 млрд. долара. Това е между 120 и 150 евро или долара на мегават час. Това е под цената на една ТЕЦ с отчитането на разхода за вредните емисии”, каза буквално Хиновски без да се поясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Той обясни, че топлоелектрическите централи са важни за енергийния баланс, но: "тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. Въглищните централи в следващите 10-20 години ще имат много важна функция докато се изградят ядрените централи”.

Според него не бива да се бърка акциза, който България настоява да получава от преноса на газ през наша територия, това не са транзитни такси. „Всяка страна е суверенна да определя допълнителни акцизи за енергийни услуги, които тя осъществява. Не виждам никакво противоречие с европейските директиви, това не е промяна в договора за транзит”, каза Хиновски по повод сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за новите енергийни вноски върху транзита на газ. „Това е акциз за енергийна услуга”, защити предложената такса енергийният експерт. "Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мита", повтори Иван Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Iriney
преди 5 месеца

Хиновски и ти пиндось си с "двата крака" в далаверата и чакаш да си лапнеш "процентчето" от тази сделка за милиарди.Но се надявам дотогава тези "павиани", да бъдат прогонени "от гората"...

Откажи
Знайко
преди 5 месеца

Този пенкилер, с тапия за ДВГ техник, се величае за голям ядрен експерт, без нищо да разбира от ЯЕЦ. Навремето е ял от Козлодуй по разни конференции, после плюшени по ядрената енергетика като ненужна, а сега пък пръв поддръжник...

Откажи
Kiev
преди 5 месеца

Украйна беше суверенна сложи акциз и стана измислена.

Откажи