Хазната отпуска помощ за млекарите

Хазната отпуска помощ за млекарите | StandartNews.com

Производителите на мляко ще бъдат подпомогнати с пари от бюджета. След отпадането на млечните квоти от 1 април и навлизането в България на по-евтини млечни продукти от ЕС се предприемат три групи мерки в защита на фермерите, каза в Ловеч зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Една от промените предвижда в детските градини и училищата да се доставят млечни продукти, произведени в тяхната област.

Наредбата е пратена на Еврокомисията и се чака до дни да влезе в сила. Следващата седмица ще бъде разгледана в Консултативния съвет по животновъдство и възможност за еднократно финансово подпомагане. "Ние сме първата държава, поискала пред Съвета на министрите по-висок ресурс за прехода от квотна към либерализирана система на производство на мляко. Изчакваме отговора на Комисията, но ще направим това, което е възможно, със собствени средства", заяви Цветан Димитров. Третата група от мерки е свързана с по-засилен контрол върху вноса на земеделски суровини - плащане на ДДС и мита.

Животновъдите ще бъдат облекчени с близо 80% от издръжката на едно животно чрез директните плащания и субсидиите, каза Цветан Димитров. По думите му, ако за една крава субсидията е била 200 лв., сега може да достигне 400-900 лв. За една овца подпомагането може да е до 142 лв., а за една биволица до 1100 лв.
Няма недостиг на ваксините срещу болестта син език, каза зам.-министърът. Първата пратка е била от 1,25 млн. ваксини, като досега са изразходвани 1,1 млн. В някои области са останали ваксини, а в други не са стигнали и сега се преразпределят. Следващата седмица ще бъде доставена и втората пратка ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай