Ханке: Взетият лиценз на КТБ няма да навреди на банките и икономиката

Ханке: Взетият лиценз на КТБ няма да навреди на банките и икономиката | StandartNews.com

София. Затварянето на КТБ и отнемането на лиценза ѝ няма да повлияят по никакъв начин на икономиката и на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Причината е, че КТБ никога не е оперирала като нормална банка и няма важни икономически връзки. Това заяви икономистът Стив Ханке пред БНР.

КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката. Трябва да се установят хората, които са теглили заеми от КТБ и не са ги върнали и да си понесат последствията, обясни той.

Вината на БНБ е морална и административна, смята Ханке. "Със сигурност е трябвало да четат по-внимателно документите и да знаят, че Корпоративна търговска банка всъщност не е банка", коментира още той.

Трябва да се публикуват повече данни за банковата система, а не както е в момента - малко и със закъснение, изтъкна икономистът. "В момента от информацията, която БНБ оповестява, аз не мога да направя анализ за състоянието на банките в България, а всъщност трябва да имам тази възможност", обяснява той.

Ханке смята, че ще бъде голяма грешка България да се опита сега да влезе в еврозоната и Европейския банков надзор. Така според него фактически се прави признание, че БНБ е некомпетентна да се справи сама, а има нужда от помощ от Брюксел.

"В исторически план вече сме виждали, че Брюксел не решава проблемите в България", допълва икономистът. Според него такава стъпка би докарала България до ситуацията на Гърция и Кипър.

Най-добрият начин да се допълни липсващата сума във Фонда за гарантиране на влоговете в банките е да се вземат пари от фискалния резерв, които после да бъдат възстановени, смята икономистът. "В крайна сметка нали затова е фискалният резерв, да го използваме за черни дни и критични ситуации".

Системата на валутния борд предполага бюджетът да е балансиран или близо до нулата, но при непредвидени и шокови ситуации може да се позволи дефицит, коментира Ханке по повод предложената от правителството актуализация на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай