Грудев апелира за актуализация на бюджета заради земеделците

Грудев апелира за актуализация на бюджета заради земеделците | StandartNews.com

София. "Апелирам народните представители за актуализация на бюджета, за да можем да обезщетим всички земеделски стопани", призова служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев по време на парламентарния контрол.

Въпросът към него бе относно мерките, които предприема Министерството на земеделието и храните за превенция от болестта "син език" и методиката за компенсация на земеделските производители за покриване на загубите, предаде агенция „Фокус".

Министър Грудев припомни, че на 30 юни тази година е констатирано първото огнище на „син език", а на 6 август, когато встъпва в длъжност като служебен министър, с изключителна тревога констатира, че почти цялата страна е обхаваната от „син език". По думите му, реакцията за ограничаване на болестта, е изключително закъсняла. Той подчерта, че е създаден Координационен щаб с експерти от Министерство на земеделието и храните, БАБХ, Държавен фонд „Земеделие".

По отношение на ваксините за „син език", Грудев обясни, че в момента водят разговори с цел доставяне на ваксината през месец февруари и ваксинация на всички животни от март до април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай