Гроздан Караджов вдигна мерника на подчинени за толтаксите

Първият министър, който откри приемна за граждани

Гроздан Караджов вдигна мерника на подчинени за толтаксите | StandartNews.com

Повече ме притесняват други моменти в сигнала за служителя на Националното тол управление - защо според сведенията на заявителя е имало искане за кешово плащане и дали тези кешови плащания отиват в бюджета или в джоба. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред журналисти в рамките на срещите му с граждани в откритата днес приемна в МРРБ.

Министър Караджов вчера възложи бърза и цялостна проверка във връзка с разпространения в медиите сигнал за "недопустимо поведение" на служител на БГТОЛ към молдовски гражданин на ГКПП „Дунав мост“ при Русе. От служителя са поискани обяснения, в понеделник изтича законовият срок, в който той трябва да ги предаде, посочи министър Караджов.

Решението за този тип поведение ще бъде категорично, след като получим тези обяснения, добави министърът.

"Интересува ме дали броят на влезлите товарни автомобили съответства на броя на платените "тол"-ове, защото това може би е най-обезпокоителната страна на този сигнал", каза министър Караджов.

"Ако се окаже, че има драстично разминаване между влезлите автомобили /посока Турция/ през Русе за Румъния, както и в обратната посока - през русенското КПП и събраните толтакси, това вече ще бъде много лош сигнал за АПИ и ще има много сериозни мерки от моя страна", заяви министър Караджов.

Той бе и първият министър, който откри приемната за граждани днес след като преди седмица Слави Трифонов посъветва министрите от ИТН да отворят широко ведоствата си за проблемите нв хората.

"Идват по принципни въпроси. Досега имаше само един гражданин, който дойде с личен въпрос, но той не е от компетенцията на МРРБ, а на съда", коментира Гроздан Караджов. Сред казусите днес са изключително бавните процедури, по който един инвеститор може да инвестира, да построи предприятие, да се сдобие с ток, газ, път, вода и канал. Друг принципен въпрос, поставен днес, е за промените в ЗУТ с конкретни предложения.

Поставен е бил въпросът и за липсващия път до Кладница и за лошото състояние на алтернативния път.

Министър Караджов се ангажира още следващата седмица с ръководството на АПИ да посетят района.

Ще поиска също документално да му бъде разяснена цялата история на случая и тогава ще се срещне и с гражданите на Пернишките села.

Миладин Петров, който се срещна с регионалния министър, се оплака пред журналисти от административни нарушения.

"Имам имот, който ни е възстановен в Банкя, в него една баба се е настанила противозаконно, има издадена скица за имот, който не отговаря на нотариалния акт", описа проблема си Петров.

Галина Георгиева от Видин иска промяна в реакцията на администрацията при подаване на жалби и решаването на казуси.

"Построена е ламаринена постройка до дома ми във Видин, противозаконно, без спазване на отстояние, от неподходящ материал, нямаш слънце, нямаш светлина, и те ти пишат, че всичко е наред", разказа Георгиева. Удостоверението за търпимост на строеж е извадено неправомерно, в моя случай е издадено срещу подкуп, заяви тя пред БТА.

Над 100 граждани са се записали за среща с вицепремиера Караджов. Следващите приемни дни ще бъдат на 23 и 30 декември от 14.00 до 19.00 часа, заради предстоящите празници, уточняват от МРРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай