Гръмна скандал с основана от българи компания в САЩ

Осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинения

Гръмна скандал с основана от българи компания в САЩ | StandartNews.com

Осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинения на основания от българи криптокредитор Nexo Group за предполагаеми нарушения. Причината за действията им e продукт, за който се оказва, че носи лихви на клиентите и на практика изпълнява ролята на ценни книжа, но въпреки това не е бил регистриран като такъв.

Обвинения срещу Nexo са повдигнати в щатите Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт. Държавните регулатори твърдят, че компанията не е предоставила на клиентите си необходимата информация за продуктите си и така те не могат да направят обективен избор, пише economic.bg.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс отбеляза в изявление, че по-рано е предупредила Nexo да се регистрира като брокер или дилър на ценни книжа и стоки, но тя не го е направила. Службата не разкрива кога е предоставила тези предупреждения. „Платформите за криптовалута не са изключителни; те трябва да се регистрират, за да работят точно като други инвестиционни платформи“, настоя Джеймс.

Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като лъжливо заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа“, коментира още главният прокурор, добавяйки, че е завела иск срещу компанията и настоява за „отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo“.

Регулаторите визират продукта „Earn Interest Product“, който предлага лихва от 36%. От компанията посочват, че не рекламират високия процент, а за по-голямата част от останалите активи на платформата той е едноцифрен.

Отделно Калифорнийският отдел за финансова защита и иновации издаде заповед за прекратяване и отказ срещу крипто-лихвоносните сметки на Nexo, според документ, публикуван от щата. 

В писмото за прекратяване и отказ от Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации се твърди, че Nexo е предлагал и продавал „неквалифицирани ценни книжа“ чрез своята програма за крипто лихвени сметки. Според посочената в документа информация към 31 юли 2022 г. над 18 000 жители на щата имат активни „гъвкави или срочни сметки“ на въпросния „Earn Interest Product“, като общо притежават инвестиции от най-малко 174.8 милиона долара.

„Nexo винаги е бил посветен на управлението на устойчив и съвместим бизнес и приветства, дори проактивно търси, регулаторна яснота“, коментира от своя страна Nexo в изявление по случая пред TechCrunch.

Nexo се ангажира да намери ясен път напред за регулираното предоставяне на продукти и услуги в САЩ, в идеалния случай на федерално ниво.“

Nexo не е първата криптокомпания, сблъскала се с американските регулатори по въпроса за лихвените продукти. През февруари дъщерно дружество на платформата BlockFi бе осъдено да плати 100 млн. долара на американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC). Подписаното тогава споразумение – както със SEC, така и с общо 32 щата – е забележително, тъй като то застави компанията да регистрира продукта си като ценна книга. 

Оттогава платформите за цифрови активи търсят повече яснота относно правилата за такива продукти, като казват, че настоящите разпоредби остават неясни. След насоките на SEC относно продуктите за трупане на лихви през февруари 2022 г., Nexo например твърди, че доброволно е прекратила предоставянето на своя такъв на нови клиенти от САЩ.

Регулаторните действия идват на фона на разразилата се криптозима, която доведе до рязък спад на цените тази година. Настроенията се влошиха на фона на страховете от задаващата се рецесия, които потопиха рисковите активи. В резултат на това някои криптоплатформи фалираха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай