Грижата за околната среда е ключова за "Топлофикация Перник"

Дружеството работи "ръка за ръка" с всички жители на гр.Перник за бъдещото устойчиво развитие на техния регион

Грижата за околната среда е ключова за "Топлофикация Перник" | StandartNews.com

"Топлофикация Перник" работи "ръка за ръка" с всички жители на гр.Перник за бъдещото устойчиво развитие на техния регион. Екологичният мениджмънт е основна част от бизнес плана за предприятието. Грижата за околната среда е ключов момент в стратегията на "Топлофикация Перник" за корпоративна социална отговорност. Дружеството започна внедряването и производството на екологично чисти технологии. Те въвеждат методи, изпълняващи и отговарящи на екологичните цели на политиката на Европейския съюз.

Сред екологичните инициативи и проекти на "Топлофикация Перник" попада преминаването към производство на електрическа енергия изцяло от природен газ през летните месеци. Това е мащабна инвестиция, по която от дружеството работят от миналата година. Енергийната трансформация  на Топлофикация Перник стартира с инвестирането в газови когенератори и продължава с пускането им в експлоатация.

"По-чистата околна среда ще е важна за целия Перник. Постигането на тази цел ще бъде възможно, само ако използваме горива, които щадят въздуха и ако успеем да адаптираме служителите към целия "зелен" преход", каза г-н Ясен Кацаров, директор на "Топлофикация Перник". По думите му от дружеството ще положат всички усилия, за да осигурят възможност за преквалификация на заетите в предприятието и близките мини, допълвайки, че "Човешкият капитал е от огромно значение за нашето производство и развитието на бъдещите индустрии в региона ни", заяви Кацаров. Директорът на "Топлофикация Перник" обясни, че зелената трансформация ще доведе до значителни промени в търсенето на работна ръка не само в сектор "Енергетика", но и в други икономически отрасли. Промените ще доведат до търсене на някои професии повече и до намаляване на нуждата от други. "Смятам, че новите икономически дейности ще създадат и нови професии. Навлизането на новите технологии в производствената ни дейност ще доведе до нужда от специалисти с профили със специфични умения. Някои от съществуващите професии и отрасли ще преминат през екологосъобразни промени в работата. Това от своя страна ще изисква инвестиране в обучения и квалификационни курсове за съответните длъжности", обясни още Кацаров.

Директорът на "Топлофикация Перник" посочи, че “зеленото преструктуриране” ще доведе след себе си промени в икономическата дейност, "но важното е нито един работник да не остане без работа, а да му се осигури възможност за преквалификация и професионално развитие", каза Кацаров. Той е уверен,  че националната политика за опазване на околната среда и подобряването на качеството на въздуха носят огромни възможности за заетост.

Ясен Кацаров посочи, че зеленото производство на енергия се изразява във въвеждане на модерни технологии за производство на чиста енергия, както и в инвестиране в зелени проекти и инициативи, които ще доведат до подобряване на влиянието върху качеството на въздуха и околната среда.

"Ние осъзнаваме, че трябва да запазим България зелена и чиста не само за нас, но и за тези, които идват след нас", заявява още той. Според него постигането на нисковъглеродно производство, особено за страна като България, която години наред произвежда енергията си от въглища, ще бъде наистина голямо предизвикателство. Кацаров е сигурен, че преходът към нисковъглеродно производство на енергия няма да се реализира толкова бързо, колкото ни се иска. Средствата, които трябва да бъдат отделени, са големи, но необходими, за да можем да продължим да работим. Така че щом инвестицията е за нашето бъдеще, не трябва да имаме и миг съмнение, че си струва", заяви директорът на "Топлофикация Перник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай